Ankara Eğitim Bir Sen 2 nolu şube başkanı Cemil Erkan, tarafından rehber öğretmen atamalarına ilişkin yapılan açıklamaya ilk tepki PDR bölüm öğrencilerinden geldi. Kamu TV’nin haberine göre; ilçe okul temsilcileri ile yaptığı toplantıda Erkan’ın açıklamalarından ilgili bölüm şöyle;

“Anadolu Öğretmen liselerinde meslek bilgisi dersleri öğretmeni olarak çalışan meslek dersleri öğretmenlerimiz bu okulların dönüştürülmesi sonucunda mağdur olmuş ve birçok idareci arkadaşımızda alan itibariyle idari kadrolarında norm fazlası durumuna düşmüşler ve mağdur olmuşlardı. İşte biz Eğitim Bir Sen olarak bu mağduriyetin giderilmesi konusunda MEB’le çalışma yaptık, MEB yetkililerine bu öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiği konusunda ikna ederek çalışma başlatmış ve genel merkezimiz bu konuda defalarca açıklamalar bulunmuştu. Bu konu ile ilgili olarak bugün bana gelen bilgilere göre bu öğretmenlerimizin mağduriyetleri giderilmek üzeredir.

"Öğretmen liselerinde Meslek bilgisi dersi öğretmeni olarak çalışan öğretmenlerimiz Talim Terbiye Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda istemeleri halinde Rehber öğretmen kadrosuna alınacaklardır, bu öğretmenlerimiz kursa tabii tutularak kurs sonucunda açık olan okul normlarına rehber öğretmen olarak atamaları yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Erkan, MEB ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ve olumlu sonuç aldıklarını bildirirken; bu hafta içerisinde resmi açıklamanın da MEB tarafından yapılacağını kaydetti. Böylelikle, mağdur olan öğretmenlerin Rehber Öğretmen olarak atanmasının önü resmen açılacak.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) bölümü öğrencileri ise duruma tepkilerini açıklayarak, alan dışı yapılan atamaların mesleğin işlevselliği açısından olumsuzluklara yol açacağını savundular. Alan dışı Rehber Öğretmen atamalarına gelen bazı tepkiler şu şekilde;

Zeynep Türk:
“Eskiden rehber öğretmenlerin okulda ne iş yaptığını bilmeyen kesime kızardık. Şimdi ise haklı bulmamak elde değil ve içler acısı. Her yeni gün PDR alanına vurulan yeni darbelerle ve şimdi ise başka bir alan dışı atamayla bu mesleğin saygınlığına ve görev kapsamına bir yenisi daha eklendi. Artık yakında PDR sözcüğü de kalkar ve yerine topluma hizmet kavramı gibi genel terimlerle karşılanır hale gelir, nasıl olsa içinde her şey var. Hayırlı olsun Pdrci yeni bir soruna daha gebesin.”

Lale Unur:Psikoloji insanları hayata bağlayan çok değerli ve hassas bir kavramdır. Üzerinde en ufak bir etki, uzun yıllar kayıplara hatta canlara mal olabilir, tepkimiz bu yüzdendir. Bu nedenle işin uzmanları tarafından ele alınmalıdır. Siz bırakın bu alanın öğrencilerini mağdur ettiğinizi düşünmeyi alan dışı yaptığınız her atamayla, bir nesli heba ediyorsunuz. Lütfen bu konuda önerilerinizi düzelterek çekmenizi istiyoruz!”

Ayşe İlday: “Büyük Türkçe Sözlükte adaletin anlamı 'herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı vermek' olarak tanımlanır. Kendini adaletli olarak vasıflandıranlar neden bu ilkeyi göz ardı etmekteler, neden hakkımızı gasp etmekteler?

Üniversiteye giriş sınavında yerimize atadıklarınıza göre çok önemli dereceler alıp PDR bölümüne yerleştik. Sınav döneminde yaşadığımız stresin, kaybettiğimiz sağlığımızın hesabını istiyoruz! Sınav dönemi her gün okuldan eve ağlayarak dönen, gözlük numarası iki derece artan ben, hakkımı helal etmiyorum elbet.. Daha 15 günlük kurslarla felsefe ve sosyoloji gruplarının yerimize atanmasının şokunu üzerimizden atamamışken birde meslek bilgisi öğretmenlerini ortaya attınız. PDR bir iş bulma kurumu değildir. Adaletli sandığınız davranışlarınızı sorgulamalısınız.”

Burak Somalı: “Eğitim alanında ne zaman alan dışı atamalar gündeme gelse, rehberlik alanının isminin anılması bu alanın meslek çalışanlarını bu alanda eğitim alan öğrencileri ayrıca bu alanda çalışmalar yapan ve öğrenci yetiştiren akademisyenleri ve onların motivasyonlarını olumsuz etkiliyor. Mesleğin geleceğini tehdit ediyor. Şuan bu bölümde kadro açığının fazla olduğu bir gerçek olmakla birlikte, bu alanda eğitim alan birey sayısı da fazladır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yeterliliğine sahip olacak bir bireye verilen 4 yıllık eğitimin bile az geleceği tartışılırken, kısa süreli kurslarla atama yapılmasının hiç etik olmadığını düşünüyorum. Bu doğrultuda rehber öğretmenlerin mesleklerini özveriyle yapmaları ve sahip oldukları becerileri kullanmaları mesleğin geleceği ve itibarı açısından hayati önem taşımaktadır.”

Muhammed Soner: “Sayın Erkan’ın müjde verircesine sunduğu, farklı alanlarda mağdur olan öğretmenlerin Rehber Öğretmen olarak atanacak olmasını, üzüntü ve bir o kadarda şaşkınlıkla karşılıyoruz. Rehber Öğretmenlik, ne mağdur öğretmenler kampı ne de uygulanan politikalar sonucu mağdur öğretmenlerin mağduriyetlerini giderme alanı değildir. Rehberliğin eğitim sistemi içerisindeki hassasiyeti ve önemini en iyi bilmesi beklenen MEB’in böyle bir alan dışı atamayı onaylaması, eğitim politikalarından ciddi endişe duymaya yeni bir kaynak olacaktır.

Merve Zehra Yaldız: “Alan dışı atamanın mantığını ve amacını bir türlü anlayamıyorum. Yani bu durum çocuğunuz hastalandığında doktor yerine kasaba gitmek gibi bir şey. Rehberlik ve psikolojik danışma profesyonel bir süreç, bu alanda eğitim almamış uzman olmayan kişilere 4 yıllık eğitimi, bir kursla vermeye çalışmak hem bizlere büyük bir haksızlık hem de gelecek nesle. Yarım doktor candan yarım imam imandan eder, demişler yarım PDR’ciye geleceğimizi emanet etmeyelim, haksızlığa dur diyelim.”

Fatih Akyokuş: “PDR bölümü diğer bazı öğretmen gruplarının mağduriyetlerinin giderilebileceği bir alan değildir. Her halde bazı kesimler tarafından bölümümüzün devlet kurumlarındaki boşlukları sıradan bir memur istihdam alanı olarak görülmektedir. Bizler lisans eğitimimiz boyunca, en güncel teorik, kuramsal ve uygulamalı süreçlerden geçerken, ‘öğretmen’lerin Psikolojik Danışman yapılmak istenmesi başta mantıksız ve haksız bir durumdur. İcra edeceğimiz meslek insanı ve onun hiç hafife alınmayacak psikolojisini gündem tuttuğundan, bu önemli iş mesleğimizle alakasız kişilere devredilemez. Yapılmak istenen atamaların durdurulmasını PDR bölüm öğrencileri olarak şiddetle talep ediyoruz.”

Burak Ege: “MEB’in mağduriyeti gidermek amacıyla bazı öğretmenleri kurs ve benzeri uygulamaları ile rehber öğretmeni olarak atama işlemlerini gördüğümüz şu dönemde ne yazık ki asıl mağduriyeti yüksek puanlar alıp PDR bölümüne yerleşip 4 yıl gibi uzun bir dönem bunun eğitimini alan öğrenciler görmektedir.”

Oğuz Çelik: “Herhangi bir alandaki öğretmenler mağdur olduğunda gerek sendikaların gerek de bakanlığın bu konu üzerinde çalışmaları gayet normal, hatta olması gereken bir durumdur. Fakat bu mağduriyeti gidermek için başka bir alandaki öğretmenlerin mağduriyetine yol açmanın da akla uygun bir tarafı görülmemektedir. Üstelik de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında çalışabilecek kişilerde öncelikle aranan özellik yetkinliktir ki, bunun da 3-5 ay kursla kazanılabilmesi olanaksızdır. Yaşanan bu durum Türkiye'de PDR alanına verilen önemin ne kadar az olduğunu bir kez daha göstermiştir.”


Yunus Teryaki:
“Her gelen hükümetle eğitim sistemindeki reformlara alıştık, alıştırıldık. Fakat aynı hükümette bu kadar değişimin olması gerçekten düşündürücü, bir o kadar da üzüntü verici. Geleceğimiz üzerinde bu kadar oynama yapma, öğrencilerin de başını döndürmekte. Kendi hayatlarında adeta misafir konumdalar. Bölümümüz, PDR üzerinde oynanan oyunlara gelecek olursak; oyun diyorum. Çünkü bir bölümün üzerine ancak bu kadar gidilebilir. Dört sene ne emeklerle okuduğumuzu ancak, biz PDR öğrencileri bilir. Sen kalk boşta olan kim varsa, kurs yoluyla bizim bölüme atama uğraşına gir. Ses getirecek çok etkinlikler düzenledik, nafile. Artık tutunacak tek dalımız var, vicdan. Ona da gelirlerse!”

Kaynak:
Beyaz Gündem