İstanbul Valiliği tarafından 2.’si düzenlenen Mavi Kuşak Bilim Okulu projesi bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde başladı.

İstanbul Valiliği tarafından bu yıl 2.’si düzenlenecek Mavi Kuşak Bilim Okulu projesine katılan toplam 160 öğrenci İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde 31 Temmuz- 25 Ağustos tarihleri arasında yaklaşık 1 ay Bilim Eğitimi alacak. İstanbul Anadolu, Fen ve İmam Hatip Liseleri’nin 9. ve 10 sınıflarından öğrencilerin katıldığı Mavi Kuşak Bilim Okulu’nun amacı başarılı lise öğrencilerine matematik, fen bilimleri ile kişisel ve sosyal gelişim alanlarında katkı sağlamak, öğrencilere fırsat eşitliği sunmak, ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır.

Mavi Kuşak Bilim Okulu’na katılan öğrencilere bu yıl; sıra dışı matematik eğitimi, deney merkezli fen bilimleri, Kişisel Gelişim (NLP) eğitimleri, Tübitak kriptoloji eğitimi, sanal gerçeklik eğitimi, uzay gözlemleri (kara delikler), Android yazılım eğitimi, akıl oyunları eğitimi verilecek, öğrenciler sürpriz geziler ve spor etkinliklerine katılacak.

"Çocuklara özgür düşünceyi verebilmeye çalışıyoruz’’

Mavi Kuşak Bilim Okulu’nda proje sorumlusu ve İstanbul Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Hakan Şimşek, ‘’Mavi Kuşak Bilim Okulu projesi İstanbul Valiliği’nin yürüttüğü bir projedir. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü projeye destek veriyor. Öğrenciler, İstanbul’un en seçkin okullarından başvurular neticesinde seçildi. 80 erkek ve 80 kız öğrenci 12’şerli periyodik günler halinde burada hazırlanan özel müfredat çerçevesinde eğitim alıyorlar.’’ dedi.

Şimşek, ‘’Bilim ile hemhal olan bir Mavi kuşak nesli yetiştirme gayretindeyiz. ‘Mavi’ de bunu hedefliyor. ‘Gökyüzünün mavisi, Denizin mavisi’. Çocuklara özgür düşünceyi verebilmeye çalışıyoruz.’’diye sözlerine ekledi.

Derslerin fen, matematik merkezli olup, çocukların seçkin öğretmenlerden ders aldıklarını, ders vermek için TÜBİTAK’dan bir heyet geldiğini söyleyen Şimşek, "Şu an bir uzay gözlemi yapıyoruz. Kriptoloji eğitimi, sanal gerçeklik eğitimi, android yazılım ve akıl oyunları dersleri veriyoruz. Çocukları eğlendiriyoruz, hafta içi ve hafta sonu gezilerimiz de var. Çocukları birazcık yoruyoruz ancak heybelerini doldurmayı amaçlıyoruz. Yaz okulunda tamamıyla ücretsiz eğitim veriyoruz. Katılım için her Mayıs ayında okullara ilan dağıtıyoruz. Çocuklar internet sisteminde başvuru formunu doldurarak katılabiliyorlar.’’ dedi.

"Çocuklar bilime aç’’

Mavi Kuşak Bilim Okulu projesine ‘’Uzay Gözlemleri ve Kara Delikler’’ hakkında eğitim vermek üzere katılan Aka Okulları Astronomi Hocası Erkan Arı, yaz okulu programına İstanbul Valiliği’nden aldığı davet üzerine katıldığını söyledi. Arı, proje ile İstanbul’daki başarılı olan lise talebelerine devlet desteği ile farklı bilim dallarında eğitim verildiğini, bununla ilgili bir program hazırladıklarını ve dün gece gerçekleşen Parçalı Ay Tutulması’nı İstanbul Teknik Üniversite’sinin Maslak Kampüsü’nün bahçesine kurdukları 3 teleskopla, öğrencilerle birlikte gözlemlediklerini ifade etti. Jüpiter, Parçalı Ay Tutulması ve Satürn gözlemi yaptıklarını, asıl amaçlarının çocuklara pozitif bilimlerin ne kadar eğlenceli olduğunu göstermek olduğunu açıklayan Arı, hem gözlem yaptıklarını hem de teleskopun kurulumunu ve kullanımını göstermiş olduklarını kaydetti. Arı, çocukların bilime aç olduklarını ve çocukları farklı ilim dallarına yönlendirmenin hem kendilerine hem de insanlığa faydalı olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Yaz okulu projesine katılan öğrencilerden Mustafa Tengiz, ‘’Mavi Kuşak Bilim Okulu projesine bir arkadaşımın önerisi üzerine geldim. Burada bize okulda öğretilenin aksine farklı düşünmeyi, farklıyı düşünmeyi ve daima bir adım önde olmayı öğretiyorlar. İnsanların düşündüğünün aksine, matematik ve fen dersleri sadece okulda öğrettikleri gibi ‘ 2X2=4’ tür ‘ yerine ‘neden sonuç 4’tür , 6 veya 8 olabilir mi?’ gibi sorular sorabilmeyi ve farklı metotları öğreniyoruz. Bu akşam Parçalı Ay Tutulması gerçekleşecek, onu gözlemlemek için teleskoplar kuruldu. Ondan sonra da Jüpiter’i gözlemleyeceğiz.’’ dedi.

Yaz okulu projesine katılan öğrencilerden Emir Hacıoğlu ise, "Bu okula hocam sayesinde katıldım. 12 gün dolu dolu geçti. Fen ve matematik ağırlıklı bunun yanı sıra akıl oyunları dersi görüyoruz.’’ dedi.