Diyanet İşleri Başkanlığı "Gençlik Çalışmaları Yönergesi" adlı hazırladığı yeni hizmet ile okullarda yeni bir yapılanmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan bu yönergenin illere gönderimi sağlanmıştır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Gençlerin; bilgi, ahlak, erdem, estetik, ruh güzelliği ve merhamet duygusuyla yetişmelerine, milletimizi bir araya getiren değerlerin, insani haslet ve faziletlerin nesilden nesle aktarılarak üretilmesine katkı sağlayacak; toplumun geleceğe umutla bakabilmesi için insani erdemlerle donatılmış, her yönden iyi yetişmiş, ruhen ve bedenen dinamik bir gençliğe sahip olmasını temin edecek bir yaklaşım benimseyerek bu yönergede gençlere talep doğrultusunda ve tamamen gönüllük esasına göre sunulacağı belirtildi. 

Okullarda manevi rehberlik ve din hizmetleri ismi ile hizmet verilecek olan yeni yapılanmada,  “hiçbir genç dışarıda bırakılmayacak şekilde” hizmet verilmesi istendi.

633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün vazifeleri arasında “aile, kadın, gençlik ve toplumun diğer kesimlerine yönelik dinî konularda aydınlatma ve rehberlik yapmak” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme binaen çıkartılan yönergede manevi rehberlik ve din hizmetlerinin, gençlere talep doğrultusunda ve tamamen gönüllülük esasına göre sunulacağı belirtildi. Program hazırlanırken, “inanç ve ibadetin gençlerin ruh sağlığında oluşturacağı olumlu etkilerin” göz önünde bulundurulacağı ifade edilen yönergede, “hiçbir genç dışarıda bırakılmayacak şekilde” hizmet verilmesi istendi. Yönergeye göre, çalışmalar şöyle yürütülecek:

Diyanet gençlik çalışmaları ile ilgili iş ve işlemler, müftülük tarafından yürütülür. 

Bu çerçevede Müftülük;

*Gençliğe yönelik hizmetlerin sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi için bu çalışmaları gençlik koordinatörü aracılığı ile yürütür; bunun için, ihtiyaç nispetinde nitelikli personel görevlendirir.

*Gençlik çalışmalarında aktif olarak görev alma hususunda her aşamada, personeli teşvik eder.

*Gençlik hizmetleri ile ilgili yapılacak çalışma, toplantı, ziyaret vb. durumlarda personel için gerekli kolaylığı sağlar, imkân ve alan oluşturur.

*Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezlerinin ve okuma salonlarının Başkanlıkça belirlenen kriterlere uygun olarak açılmasını ve gençler için işlevsel hale getirilmesini temin eder.

*Gençlik çalışmalarında ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile iletişim ve işbirliğini sağlar.

*Gençlik çalışmalarının etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilebilmesi için rehberlik yapar ve yapılan hizmetleri denetler.

Okullarda yürütülecek gençlik hizmetleri

*Çalışmalar, okul idarecileri ve öğretmenler ile etkin bir işbirliği halinde gerçekleştirilir.

*Gençlik çalışmalarının yaygınlaştırılabilmesi ve daha etkin hale getirilmesi amacıyla okullara göre planlamalar yapılır.

*Okulların yoğun olduğu mahallerde gençlik çalışmalarının yürütülebileceği, gençler için cazibe merkezi olacak Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezleri ve okuma salonları açılmasına veya gençlik merkezi vb. mekânların kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılır.

*Okullar periyodik aralıklarla ziyaret edilir. Okul ziyaretlerinde sadece konferans tarzı etkinliklerle yetinilmez. Düzenli ve sistematik programlar aracılığıyla gençlerle iletişime geçebilmenin imkânı oluşturulur.

*Okullarda Diyanet çalışmalarını koordine etmek amacıyla genç gönüllüler arasından temsilciler belirlenir.

*Okul temsilcileri ve sınıf temsilcileri ile periyodik değerlendirme toplantıları gerçekleştirilir.

Gençlik sohbetleri

*Sohbetler gençlerin durumuna; ihtiyaç ve beklentilerine göre planlanır, uzun tutulmamasına özen gösterilir.

*Sohbetlerin duygusal zekâsını aktif kullanabilen, gençlerle iletişimi güçlü, alanında yetkin kişilerce verilmesine gayret gösterilir.

*Sohbetlerde ağırlıklı olarak takrir metodu kullanmaktan kaçınılır. Dinleme, anlama ve anlamlandırma metotlarına ağırlık verilir. Katılımcıların aktif olmasına, konuşulanları yorumlayıp tahlil edebilmesine imkân verilir. Kolaylaştırıcı, cesaret ve güven verici bir dil kullanılır.

*Sorulara verilecek cevaplarda kullanılacak ifadelerin doyurucu olmasına dikkat edilir, gereğinden fazla konuşulmaz.

*Muhatabın durumu dikkate alınarak kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda, sonuca birlikte ulaşılmaya çalışılır.

*Kesin ifadelerden ve muhatabı incitebilecek tutum ve davranışlardan uzak durulur. Samimi, açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Mümkün oldukça tek kelimelik cevaplar vermekten kaçınılır.

Öğrenci yurtlarında, gençlik merkezlerinde ve gençlik kamplarında yürütülecek gençlik hizmetleri

Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar başta olmak üzere öğrenci yurtlarında barınan öğrenciler, gençlik merkezlerinden hizmet alan öğrenciler ve gençlik kamplarına katılan öğrencilere dini danışmanlık ve manevi rehberlik yapmak üzere Başkanlıkça personel görevlendirilir.

Öğrenci yurtları ve öğrenci evleri

Başkanlık ile işbirliği içerisinde TDV tarafından açılan öğrenci yurtları ve öğrenci evlerinde kalan öğrencilere sunulacak manevi rehberliğe dair müfredat Başkanlıkça belirlenir ve TDV eğitim koordinatörleri ile işbirliği içerisinde gençlik koordinatörü ve ev sorumlusu personelin gözetiminde yürütülür.

Kaynak: Beyaz Gündem