Güneydoğu’da çatışmaların şehir merkezlerine taşınması nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler için telefi eğitimi başladı. Terör sebebiyle eğitim hakkından mahrum kalan 114 bin öğrenciden sadece 3 bin 809’u telafi programına katıldı.

Silopi ve Cizre’den bin 559 öğrenci Batman’da, İdil ve Nusaybin’den bin 500 öğrenci, Mardin’in Midyat ilçesinde ve çoğunluğu Sur’dan 750 öğrenci de Diyarbakır’da telafi eğitimine başlayabildi. Cizre ve Sur’da sokağa çıkma yasağı devam ettiği için binlerce öğrencinin telafi eğitimi alması mümkün olmuyor. Öğrenciler, evlerinden çıkamadığı için okula da gidemiyor.

PKK’nın şehirlerde hendek kazıp barikat kurmasının ardından başlayan çatışmalar nedeniyle Güneydoğu’da eğitim büyük yara aldı. Diyarbakır’ın Sur, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak’ın Cizre ve Silopi gibi ilçelerinde eylül ayından beri yaşanan çatışmalar nedeniyle 114 bin öğrenci okula gidemedi. Eğitim yılının birinci döneminin kapandığı 22 Ocak’ta Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41 bin 127 öğrenci, Silopi’de 68 okulda öğrenim gören 39 bin 128 öğrenci, Sur ve Nusaybin’de 10’ar bin öğrenci karne alamadı.

"ŞU ANA KADARKİ SAYI EĞİTİMDEN MAHRUM KALAN ÖĞRENCİ SAYISININ YÜZDE 10’U BİLE DEĞİL"

Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Ocak’ta bir açıklama yaparak, eğitimden mahrum kalan öğrencilere telafi eğitimi verileceğini duyurdu. Bunun için Sur, Dargeçit, Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde eğitimin başlatılması için valiliklere yazı gönderildi. 25 Ocak Pazartesi günü Diyarbakır, Mardin ve Batman’da telafi eğitimleri başladı. Ancak şu ana kadarki sayı, eğitimden mahrum kalan öğrenci sayısının yüzde 10’u bile değil. İdil’deki öğrencilerden sadece 500’ü, 27 bin öğrencinin telafi eğitimi alması gereken Nusaybin’den sadece bin 500’ü Mardin’in Midyat ilçesinde telafi eğitimine başladı. 80 bin'den fazla çocuğun okula gidemediği Cizre ve Silopi ilçesinden ise sadece bin 559 öğrenci Batman’da, 10 binden fazla çocuğun okuldan mahrum kaldığı Sur’da ise şu ana kadar sadece 750 öğrenci Yenişehir ilçesinde telafi eğitimine alındı.

Alınan bilgiye göre, telafi eğitimine başlayan 3 bin 809 öğrencinin tamamı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) hazırlık öğrencileri. Yani 12’nci ve 8’inci sınıf öğrencileri. Bunlar dışındaki sınıflarda okuyan öğrencilerin eğitimlerinin telafisine yönelik şu ana kadar herhangi bir çalışma açıklanmadı. Gündüzleri yoğunlaştırılmış ders programına tabi tutulan öğrenciler, akşamları pansiyonlarda kalıyor. Telafi eğitimi 10 gün sürecek.

"TAŞIMALI TELAFİ OLMAZ"

Eğitim-Sen Nusaybin Temsilcisi Kadri Baysal, konuyla ilgili olarak, ilkokul ve diğer ara sınıfta okuyan 27 bin 450 öğrencinin ders telafisinin ne zaman ve hangi şartlarda olacağının ise belirsiz olduğunu söyledi. Telafi eğitimlerinin taşımalı olarak yapılmaması gerektiğini anlatan Baysal, “Öğrencilerimizin telafi eğitimlerini ailelerinin yanında, kendi okullarında ve kendi öğretmenleri tarafından almasının, öğrenci ve veli psikolojisi açısından daha faydalı ve sağlıklı olduğunu savunuyoruz. Bu nedenle öğrencilerin kendi okullarında ve kendi öğretmenleri tarafından telafi eğitimi almasının sağlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"BÖYLE BİR ORTAMDA TELAFİ ÇOK ZOR"

Türk-Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan ise Cizre ve Sur’da çatışmaların devam ettiğini hatırlatarak, “Öncelikle çatışmaların bitmesi ve sokağa çıkma yasaklarının kalkması gerekiyor. Olayların devam ettiği bir ortamda telafi eğitimi çok zor.” dedi.

Sendika olarak, Bakanlığa daha önce bir öneride bulunduklarını anlatan Bürhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an Cizre ve Silopi’de zaten öğretmenler yok. Öğretmenlerin olmadığı yerde telafi eğitimini öğrenciler kiminle yapacak? Bakanlık şunu yapabilirdi; öğrencileri götürürsün, uçaklarla Akdeniz’e otellere. Oteller zaten boş. 15-20 gün boyunca öğretmenler de görevlendirilirdi. Bu, aynı zamanda çocuklar için moral olurdu. Devlet isteseydi yapabilirdi. Ama olaylar devam ediyor. Böyle bir ortamda telafi yapmak mümkün değil.”