Birleşen Eller Yaşam ve Engelliler Derneği'nin (BEYENDER) Onursal Başkanı Enis Timuçin'in çağrısıyla yönetim kuruluna katılan Tuğçe Kazaz, dernek bünyesinde genel başkan yardımcısı oldu. 74 ilde faaliyet gösteren derneğin çalışmalarını yürüten Kazaz, yeni görevini ve yaşadığı zor dönemleri anlattı...

İşte Tuğçe Kazaz'ın Sabah'a verdiği röportajdan ara başlıklar;

Beyender ile nasıl bir araya geldiniz?


Derneğin Onursal Başkanı Enis Bey'le üniversiteden arkadaşız. 13 senedir birbirimizi tanıyoruz. Böyle bir oluşuma gireceği zaman, beni tanıdığı ve insanlığa bir şeyler bırakma amacımı bildiği için bana bir teklifte bulundu. Ben de memnuniyetle kabul ettim.

ENGELLİLERE BURS VERECEĞİZ


Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?


İlk etapta alt yapıyı oluşturuyoruz. Dernek ve üye sayımızı çoğaltıyoruz. Vakıf üniversitesi kurup engelli arkadaşlarımıza burs vermek istiyoruz. Büyük bir engelli bakım merkezini kurmayı planlıyoruz. Dernek bünyesinde bir dergi çıkartacağız; içinde moda, kültür, sanat her şey olacak.

Oyuncu olarak yeteneği olan engelli vatandaşları ilgi alanları doğrultusundaki işlere yönlendirecek misiniz?


Kardeşlerimizin yetenekleri doğrultusunda onlarla sinema projeleri üzerinde de çalışmayı düşünüyoruz. Hayal gücü güçlü olanlara senaryo yazdırmak da istiyoruz.

"ALLAH BANA BÖYLE BİR KAPI AÇTI"


Bir röportajınızda "Ruhsal olarak aydınlanma dönemimdeyim" demiştiniz. Dernekle tanışma süreciniz bu zamana mı denk geldi?


Bizler öyle bir sistemin içindeyiz ki donanımımız, aklımız, gücümüz hazır olmadığında böyle bir deneyimin içine giremiyoruz. Ben hazırmışım ki Allah bana böyle bir kapı açtı.

Dernekte sizin gibi ünlü isimler de yer alacak mı?


Sanatçıların da bu oluşumun içerisine dahil olmasını istiyoruz. Sanatçılar toplumun rol modelidir. Bu noktada onların da bu projelere destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum.

OYUNCULUĞA DEVAM


Oyunculuğa devam mı?


Oyunculuğu bırakmıyorum çünkü bu işi seviyorum. Hem oyunculuk, hem dernek işleri birlikte idare edilebilir.

Siz bu yeni oluşumdan kendi adınıza neler çıkardınız?


Son üç aydır bilfiil dernek için çalışıyorum. Belediye başkanlarını ziyaret ediyoruz, rehabilitasyon merkezlerini dolaşıyoruz, birebir insanlarla konuşuyoruz. Bu oluşumun içinde yer alınca insan olduğunu hatırlıyorsun. Kendimize dışarıdan bakabilmeliyiz. 'Olayların ne kadar parçası oldum?' diye gözlem yapmalıyız. Neden insanlar parası olmadığı ya da bir mevkiye ulaşamadığı için utansın ki!

Zengin, fakir ayrımı nedir?


Bunlar bizlerin uydurduğu öyküler. Bu dünyada yaşadığımız için bunlar da gerekli ama önemli olan gücünü, şöhretini, paranı hizmete dönüştürebiliyor olmak. İnsan hırslarına kapılıp kendini, kişiliğini, merhametini kaybedip değerlerini yok ediyorsa; hiçbir şeyin anlamı yok.

"ŞÖHRET ATEŞTEN GÖMLEK"


Şan, şöhret gibi kavramları yaşamış birisiniz. Bu oluşumun içine girince bu kavramlar sizin için anlamını yitirdi mi?


Aslında bunlar kendi içinde önemli; 'Önemsiz' dersem bunu söylemek kibirli bir mütevazılık olur. Neyi, ne kadar, hangi amaca yönelik kullandığınız önemli. Şöhret bir yandan da ateşten gömlek; gözümüzün önünde birçok insanı yakıyor. Doyumsuzluklar yaşanıyor. 50'sine geldiğinde delirmiş insanlar görüyoruz. İnsan ne olmaması gerektiğini anladığında olması gereken zaten kendiliğinden geliyor. Ben hep pozitif şeyler için savaştım.

"ARAŞTIRIYORUM SORGULUYORUM"


Bu bakış açısına nasıl ulaştınız?


Uzun yıllar yaşanan deneyimler ve bazen ağır ödenen bedellerle... Ama hiçbir zaman arayışımı bırakmadım. Öğrenmeye ve kendimi keşfetmeye hevesli oldum. Bu yolculuğu hiç bırakmadım. Araştırıyorum, sorguluyorum. Bir dönem basında hakkınızda farklı şeyler yazılmıştı...

"CESURCA YAPTIĞIM SEÇİMLERİN BEDELİNİ ÖDEDİM"


Yaptığınız işlere ve geldiğiniz noktaya baktığınızda neler düşünüyorsunuz?


Çok üzüldüm ama bitti. Anlaşılamamaktan üzülmüştüm. Türkiye'nin önünde arayışını gerçek ve samimi bir şekilde gerçekleştirmiş, cesurca seçimler yapmış ve bunun bedellerini ödeyip bir noktaya varmış biriyim. Ne kadar insana ulaşabilirim bilmiyorum ama şu anda benim bebeğim BEYENDER ve ona bir anne gibi bakıyorum. Eğer bunu büyütebilirsek, buradan insanlara ulaşabilirsek; daha çok yol katetmeye devam edeceğim.