Eskişehir’de ‘Proje Okul’ bahanesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nca hukuksuz biçimde Anadolu ve ETİ Sosyal Bilimler Liselerinde görevden alınan 38 öğretmen, hiçbir yerde görevlendirilmeyince ortada kaldı. Kazandıkları sınavlarla Anadolu Lisesi öğretmeni olan ve bu alanda 8 yıla yakın görev yapan 38 eğitimci, yeni öğretim yılında okulsuz bırakıldı. Bakanlık ve İl Müdürlüğü, ani bir kararla görevden alınan öğretmenlere Eskişehir’de çalışacakları okul bulamadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine verilen başarılı eğitimciler meslek yaşamlarında ilk defa öğrencisiz açılış yaptı. Sendikalar ise durumu yargıya taşıyor.

‘Proje Okulu’ bahanesiyle görevden alınan öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak yaşadıkları hukuksuzluğa saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okuyarak tepkilerini dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hukuksuz biçimde görevden alınan öğretmenler yeni eğitim öğretim yılının başında İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirdikleri eylemle, yaşadıkları hukuksuzluğa tepki gösterdi. Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir ve Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı da bu öğretmenlere destek verdi.

'UZMAN ÖĞRETMENLERİMİZE BİR GÖREV VERİLMEDİ'

Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, öğretmen arkadaşlarının okulsuz bırakıldığını söyleyerek, “Proje okul adı altında başlatılan mağduriyet devam etmektedir. Arkadaşlarımızdan dilekçe alınmış olmasına ve okul tercihleri yapılmış olmasına rağmen okulların açıldığı günde arkadaşlarımız okulsuz kaldılar. Okullarına gidemediler, sınıflarına giremediler ve öğrencileriyle buluşamadılar.” dedi.

Öğretmenlere somut bilgilendirme yapılmayarak haksızlık edildiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu: “Bu arkadaşlarımız Eskişehir’in en gözde okullarında öğretmenlik yaparken ansızın görevlerinden alındılar. Şu anda il emrindeler. Arkadaşlarımızın ne olacağıyla ilgili somut bir bilgilendirme yapılmamakta. Dolayısıyla bu öğretmenlere bir haksızlıktır. Öğretmen arkadaşlarımız tercih yaptığı halde bekletilmekte. İl Milli Eğitim Müdürü ile defalarca konuşma yaptık. Koordinasyon eksikliği olduğu ve dilekçelerin bekletildiği söylendi. Bu kabul edilen bir gerekçe değil.”

38 ÖĞRETMENİN GÖREVDEN ALINDIĞI İKİ OKUL, PROJE OKUL KRİTERİNE UYMUYOR

Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı da, 38 öğretmenin görevden alındığı iki lisenin de proje okul kriterlerine uymadığını aktardı. Urfalı, “Türkiye’de 44 okul proje okul olarak ilan edildi. Baktığımız zaman Eskişehir Anadolu Lisesi ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi kanunda belirtilen kriterlerin hiçbirine uymuyor. Proje okulu masalı Türkiye’de sadece 3 okulda uygulanabildi.” dedi. Haydar Urfalı, konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti.