İZMİR (AA) - Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi akademisyenlerince  "öğrencilerin daha hızlı ve doğru bir eğitim içeriğine ulaşmaları için" proje hazırlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, "Zeki Öğretim Sistemlerinde Otomatik Kavram Haritası Oluşturma" adlı projenin TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında destek almaya hak kazandığı belirtildi. 

Yapay zekanın hayatın birçok alanında kullanılmaya başlandığını kaydeden Yaşar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Refet Polat, bunun eğitim alanında da kullanılarak, öğrencilerin daha hızlı ve doğru bir eğitim içeriğine ulaşmaları için bu projeyi geliştirmeyi amaçladıklarını aktardı. 

Yrd. Doç. Dr. Polat, projeyle, bir eğitim dokümanı içeriğinin hangi konudan bahsettiğini anlayan, eğitim içeriğindeki öğretim kavramlarını çıkaran ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri otomatik olarak tespit ederek kullanıcılara kavram haritası sunan bir sistem geliştireceklerini ifade etti.

Geliştirecekleri sistemin temel özelliğinin, eksikleri doğru tespit etmek ve doğruya yönlendirmek olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Polat, şunları kaydetti:

"Bir testi çözdüğünüzü düşünün. Doğru bir seçenek ve yanlış dört seçenek bulunur. Bizim sistemimiz, bir şıkkı işaretlediğinizde yanlış olsa bile hangi konuda eksik olduğunuzu tespit etmeyi amaçlıyor. Yani şıkkını söyle, eksiğini söyleyeyim mantığı işliyor. Geriye dönüp kontrol ettiğinizde de eksik olduğunuz konuyla ilgili sizi doğru eğitim içeriklerine yönlendirecek. Birçok arama motorunda sınırsız bilgi var. Ancak nasıl arama yaptığınız çok önemli. Bu sistemler geliştikçe, kullanıcıların bireysel öğrenme sürecinde dokümanlar ve kavramlar arasında kaybolduğunu görüyoruz. Geliştireceğimiz sistemle bu soruna da çözüm bulup doğru arama sonuçlarına kullanıcıyı yönlendirmeyi hedefliyoruz. Yapay zeka kullanacak ve dil işleme yetenekleri kazandırılmış zeki bir sistem oluşturacağız. Geliştireceğimiz sistem, Matematik, Türkçe, Fizik gibi hangi alanda olursa olsun, öğrenme alanından bağımsız olarak herhangi bir konudaki eğitim içeriği üzerinde çalışacak."