Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitimlerini sürdüren öğrenciler, şair ve mollalarla bir araya gelerek uygulamalı eğitim görüyor.

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Varol, Rektörlüğün olur vermesiyle Klasik Zaza Edebiyatı dersinde eserlerini işledikleri şairler ve medrese hocalarıyla öğrencileri buluşturmaya başladı.

Fen Edebiyat Fakültesi’nde yer alan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü dersine katılan ‘Mewlidê Nebi’ isimli mevlidin yazarı Molla Abdulkadir Arslan, öğrencilerle sohbet havasında ders işledi.Medrese kültürü, medrese eğitimi, Zazaca mevlidinin yazım sürecini ve günümüzdeki çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi aktaran Arslan, öğrencilerden gelen soruları da cevapladı.

Klasik Zaza Edebiyatının ele alındığı derste, öğrencilere dersin tarihi ve yazarlar hakkında bilgi verilerek şairlere ait metinlerin okutulduğunu belirten Öğretim Görevlisi Murat Varol," Molla Abdulkadir Muşeki, Klasik Zaza Edebiyatı için önemli bir şahsiyettir. Derslerimizde onun mevlidinden, hayatından ve eserlerinden çokça bahsettik. İstedik ki öğrencilerimiz hem Klasik Zaza Edebiyatının değerli seydalarını tanısın hem de derste bahsi geçen bu seydaların, gerçek hayattaki kimliklerini, eserlerini kendi diliyle, öğrenebilsinler. Çünkü Klasik Edebiyat, bugün Zaza Edebiyatı için önemini koruyor ve önemli şairlerimiz, seydalarımız Klasik Zaza Edebiyatında yeni mevlitler, gazeller, divanlar gibi eserler yazıyor. Bunların hem halk arasında, hem öğrencilerimiz arasında bilinmelerini sağlamak, bu edebiyatın kendi gelişimini de göstermek için hocamızı davet ettik ve oda bizleri kırmayarak buraya geldi. Böylelikle dersimizi uygulamalı bir şekilde işledik.Hem hocamız kendisinden, mevlidinden bahsetmiş oldu hem de öğrencilerimiz bu edebiyatın gelişimini daha yakından,kendilerinden dinlemiş oldu” dedi.

Klasik Edebiyat alanında eser yazanların çoğunluğunun hayatta olduğunu da ifade eden Varol, “Bunların bazıları bizim yaşadığımız şehirde, bazıları ise dışarıda. Biz önümüzdeki haftalarda da Bingöl’de yaşayan hocalarımızı derse davet ederek, öğrencilerimizle bir araya getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Mevlidi Şerif’i Zazaca’ya çevirdi

Mevlidi Şerif’i Zazaca lisanıyla yazdığını belirten Abdulkadir Arsla ise, “Bizim çevremizde Zaza dili yaygın olmasına rağmen Zazaca mevlit okunmamaktaydı. Bunun için buna ihtiyaç hissettim ve günümüzün Zazacasıyla lisana getirmeye çalıştım. Allah bizleri Resulullah’ın şefaatinden mahrum etmesin. İnşallah bu konuda kasideler, metinler, güzel makaleler ve hikmetli sözler olsun. Bunları da Zazaca’ya çevirmeye devam edeceğim. Şu anda Kabir Kasidesi, Mekke, Kabe ve Medine Kasidesi ve Ebu Bekir Sıddık Kasidesini yazdım. İnşallah bu alanda çalışmaya devam edeceğim” diyerek yaptığı çalışmalardan bili verdi.