Türkiye'de ekonomik göstergeler çok iyi... Şimdi, muhalif olanlar bana kızacak, popülist olmakla suçlayacaklar ama makro göstergeler açısından durum gerçekten böyle.

Dolar almış başını 5 bin sınırına doğru giderken, esnaf kan ağlarken ve piyasada nakit sıkıntısı had safhada iken bu nasıl böyle olabilir. Bir yanlışlık olamaz mı? Yanlışlık yok ve makro göstergeler çok çok iyi seviyelerde...

Nasıl mı?

Önce yeni rakamlar.

Sanayi üretimi, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttı. Bir önceki aya göre de yüzde yarım civarında...

KDV'den arındırılmış, kesilen faturaları ifade eden ciro endeksi, yine mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 arttı. Müthiş bir artış.

Bunlar güzel göstergeler... Sorun nerede o zaman?

Önce, bir buçuk ay önce planlamasında olmamasına rağmen, Türkiye'nin kredi notunu kıran, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's direktörlerinden Y. Lemay'ın bazı değerlendirmelerine bakalım...

"Türkiye'nin mali gücü, reyting açısından toplamda risk profilini destekleyen bir istikrar kaynağı oldu." İstikrarlı bir malî güç. Kamu maliyesi kasdediliyor.

Devam ediyor Lemay...

"... Diğer ülkelere kıyasla düşük kamu borçluluğu, reytingi destekleyici bir kaynak... 

...

Türkiye’nin büyümesini bu yıl yüzde 4 seviyesinde bekliyoruz.

...

İhracat, artmaya devam edecek. Bu yüzden de Türkiye’nin büyüme hikayesine katkıda bulunacak. Geçen yıl, kısmen güçlü büyümenin sonucunda Türkiye’de net ihracat pozitife döndü, gördük. 

...

Cari açığı ise her 2 yılda da (GSYH’ye oranla) yüzde 5'in biraz üzerinde olmasını bekliyoruz."

Halbuki bu adamlar iki ay önce aynı verilere tam tersi yorum yapmışlardı. S&P ile birlikte not düşünmeleri ve o günden bu yana yükselen dolar.

Türkiye'de ekonominin birincil ve asıl sorunu, gelirin adil ve dengeli dağılımda olmamasından kaynaklanmaktadır.

İkinci sorun da malî ve para piyasaları çalışanlarının büyük bir kısmının, hükümet ile aynı vizyona ve kabiliyete sahip olmamasıdır.

Parayı seven, parayı daha çok sevmeye devam eder ve paraya doymaz. Para piyasalarında çalışanlar, Yahudi sisteminin bilinç altı ile yetişmişlerdir.

Tevrat'ta para şöyle geçer:

- Para, hakkı olan şeyi talep etmesine yarar. 
- Para, insanın sabırsızlığını giderir. 
- Para, sevilme arzusunu tatmin eder. 
- Para, çekilen acıyı dindirir. 
- Para, hırsızlık dışında, hazır olunan her şeyi elde etmeye yarar... 

Ve parayı seven paraya doymaz...

Şimdi bu sistemi yıkmak kolay değil. Siyonist küresel zeka ile mücadele ederken onları iyi anlayamazsak, baş edemeyiz. Çözüme giden yolda bütün fonksiyonlar kendi içinde değerlendirilmelidir.

Çözüm zekat elbette... Ama bu nasıl olacak? Mesela, büyük fonlara sosyal yardımlaşma kesintisi konsa para ne kadar kaçar?

Bence kaçmaz. Yüzde 50'leri bulan ötv/kdv ne kadar para kaçırdı?

Zekat ile bahsedilen, yüzde 2,5 gibi rakamdır. Bu rakam, ezici bir çoğunluğun toplumsal barış ile adalette uzlaşmasına sebep olacaktır.

Tekrar yukarıdaki Moody's kanadının açıklamalarına dönersek... Yüzde 4 büyüme öngörüyorlar. Geçen yıl yüzde 3 demişlerdi, yüzde 7,2 büyümüştük. Şimdi 8'lere çıkabiliriz...

Yapısal düzenlemeler bu yıl için ne kadar yetişir, bilemeyiz ama Türkiye'de bürokrasi yok olduğunda, bu durum artı yüzde 2 büyüme demektir. Yani, zekat payı ile beraber ekonomi iki defa olumlu etkileşim görebilecektir.

En sıradan tabirle, boru değil, 54 bin adet mükellef yaşta dolar milyoneri olan bir Türkiye'yiz. Gerisi de var tabii...

Yukarıda Moody's direktörlerinden Y. Lemay, sözünün başında ne demişti? " "İstikrar kaynağı" Yani " sizi yıkamadık ve yıkamazsak elinizi öpeceğiz."

Durum bundan ibarettir. Yeter ki istikrar olsun.

Sözün tamamı deliye söylenir...

***

Ve Ramazan hakkında bir kaç not;

Önemlidir.

Kafanızı karıştırmak isteyenler olacaktır. Namaz vakitleri Ramazan boyunca da aynıdır. İmsak Ramazan öncesi ne ise şimdi de aynı esasa göredir.

İlgili bazı kavramları iyi bilmek gerekir.

İmsak: Sahurun bittiği ve sabah namazı vaktinin başladığı saattir.

Güneş: Sabah namazı vaktinin bitiş saatidir.

Ezan: Ramazan öncesi, kolaylık olsun ve insanlar biraz daha uyku uyusunlar diye (diyelim) vaktin ortasında okunmakta idi. Cemaat ile sabah namazı, genelde Ramazan öncesi de, sonrası da vakit çıkmadan yarım saat önce kılınır.

İhtiyat: Vakitlerin olgunlaşması gerekçesi ile özellikle güneş doğuş ve batışı 5 veya 10 dakika farklı yazılabilir. Bu ihtiyat süreleri diyanet site ve uygulamalarında bildirilmiştir. Orucu 3 veya 5 dakika sehven erken açmış olmanız durumuna kolaylık olsun diyedir. Akşam ezanı okuyan müezzin, bir kaç yudum su içip iftarını açtıktan sonra ezan okur.

Takva ve Fetva: İmsak vakti hemen girince sabah namazı kılabilirsiniz. Fetva bu yöndedir. 15 dakika beklemek te takva gereğidir. Vaktin olgunlaşmasını beklemektir.

Diyanet, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri ile beraber çalışma yaparak vakitleri belirlemektedir. Uzayda uydusu olan bir Müslüman ülke olmamız nedeniyle, diğer ülke ve cemaat takvimlerini bu bilgiler ışığında değerlendirmek akıllıca olur.

Selam ve dua ile...