Afyonkarahisar'da vişne üreticileri bu sene verilen 1,4 liralık fiyat üreticileri memnun etmedi. Üreticiler, vişne üretimindeki maliyeti bile karşılayamadıklarını söyledi.

    Afyonkarahisar Sultandağı bölgesindeki üreticiler bir hafta öncesinde verilen 1,2 liralık fiyatı vişneyi dalında bırakarak protesto etmişti. Bunun üzerine tüccarın fiyatları 1,4 liraya yükseltmesinin ardından bazı üreticiler ürünlerini teslim etmeye başladı. Üreticiler bu fiyatların maliyetleri bile karşılamadığını, ancak mecburen vermek zorunda olduklarını kaydetti.

    Sultandağı ilçesi Dereçine Belediye Başkanı Aykut Okumuş, yörede 3 bin üreticinin bu işten ekmek yediğini belirterek, kendilerine verilen 1,2 liralık fiyatın 14 yıl önceki fiyatında altında olduğunu söyledi. Üreticilerin bir haftadır ürünlerini toplamadığını belirten Okumuş, fiyatların 1,4 liraya yükseldiğini bazı üreticinin hala ürünü dalında beklettiğini, bazılarının ise mecburen verdiğini kaydetti.

    Okumuş, "14 yıl önce vişne 1,5 lira, gübre 15, mazot 43 kuruş lira, işçilikte 13 lira civarındaydı. Ancak şimdiye geldiğimizde vişne 1,4 lira civarında. Gübre olmuş 60 lira, mazot 4,5 liraya çıkmış, işçi yevmiyesi de 45 liraya çıkmış durumdadır. Bir işçi günde 70-80 kilo toplayabiliyor. Ancak, mevsimlik işçiler de bunu bilmedikleri için fazla kilo toplayamıyor. Damlama sulamaya geçen üreticinin elektrik masrafları 10 kat artmıştır. Bunun dışında bahçeye 3-4 defa ilaç veriliyor. Verilen fiyat üreticiyi kurtarmıyor." dedi.

    Aykut Okumuş, fiyatların geçtiğimiz yıllarda 2-2,5 lira olduğunu, bu yıl firmaların yurt dışından alım yaptığı için fiyatları düştüğü bilgisini aldıklarını anlattı. Üreticinin mecbur ürününü toplayıp zararına satmak zorunda olduğunu belirten Okumuş, dalda kalan ürünün ağaçlara da zarar verdiğinden mutlaka toplanması gerektiğini dile getirdi.

    17 BİN TON ÜRETİM VAR

    Afyonkarahisar Sultandağı ilçesi yöresi kiraz ve vişne üretimiyle meşhur. 2 bin 500 üretici yılda 17 bin ton vişne üretimi yapıyor. Bu vişnenin yüzde 75’i meyve suyu fabrikalarına geri kalanı da şokluk olarak bazı gıda firmalarına gönderiliyor. Eber gölü ve Sultandağlarının arasındaki iklimden dolayı güzel bir aroma sahip olması ve sulu olmasından dolayı tercih ediliyor.