Kredi notu derecelendirme şirketleri nedir, derecelendirmelerini nasıl yapar?

Kredi derecelendirme şirketi, herhangi bir bireyin, şirketin veya ülkenin finansal sorumluluklarını zamanında eksiksiz bir biçimde yerine getirip getirmediğini inceleyen ve gözlemleyen belirli kıstaslar içerisinde puanlama yaparak risk durumunu belirleyen şirketlerdir. Kredi derecelendirmeleri, oluşacak riskleri saptama konusunda uzmanlaşmış bu konuda güvenilirlik kazanmış şirketler tarafından yapılır. Derecelendirme yapan kuruluşların kendilerine göre belirledikleri kıstaslar vardır fakat genelde mali geçmiş, cari borç, cari geçmiş incelenir.

En önemli kredi derecelendirme şirketleri hangileri? 

Kredi notu derecelendirme şirketleri devletlerle nasıl iletişim kuruyor?

Kredi derecelendirme noktasında ülkelerin veya şirketlerin bu şirketler tarafından değerlendirme zorunlulukları yok. Fakat devletler ülkelerine yabancı sermaye çekmek için finansal yapısının risk durumunu yatırımcılarla paylaşmak durumunda. Bu nedenden dolayı güvenilir ve derecelendirme konusunda otorite kabul edilen şirketler tarafından derecelendirmeye tabi oluyorlar. Bir devlet kredi derecelendirmesine tabi olmak istemese de küresel firmalar o devletin risk durumunu yatırım yapma düşünceleri içerisinde öğrenmek istiyorlar bu durumda da o devlet kredi derecelendirmesi içerisine girmiş oluyor.

Ülke kredi notu derecelendirilmesi nedir?

Ülkelerin kredi derecelendirilmesi, o ülkeye yapılacak olan yatırımların risk durumunu belirler. Belirli kıstaslar üzerinden yapılan derecelendirmeler sonucunda ortaya çıkan risk durumları ve analizler yabancı ülkelerdeki o ülkeye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar tarafından kullanılır. Bir ülkenin risk analizi yapılırken, ekonomik ve siyasi göstergelerinin geçmişine ve bu gününe bakılır. Aynı zamanda ülke ekonomisinin ne kadar esnek olduğuna, ekonominin büyüme kapasitesine, dış politikalarına, siyasi risklerine ve o ülkenin merkez bankasının bağımsızlığa bakılır. Kredi derecelendirmeleri bahsedilen ve buna benzer kriterlere tarafsız bir açıyla bakılarak yapılır.