Çanakkale Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Basri Tümsek, Bağ-Kur’luya 5 puanlık prim indiriminin 1 Ekim tarihinden itibaren başlayacağını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Tümsek, "Bu kapsamda çalışanların primleri bu tarihten itibaren 5 puan düşürülecek olup, isteğe bağlı sigortalılar hariç eski adıyla Bağ-Kur’lular, yeni adıyla 4/B’liler 5 puanlık prim indiriminden faydalanabileceklerdir. Yani şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur’luları, esnaflar, gelir vergisi mükellefleri ekim ayı itibariyle başlayacak olan prim indiriminden yararlanacaklardır" dedi.
Prim indirimden yararlanmak için Bağ-Kur’luların başvuruda bulunmalarına da gerek olmadığını kaydeden Basri Tümsek, "Primini düzenli ödeyen, Prim borçları olmayan Bağ-Kur’lulara indirim otomatik olarak yansıtılacaktır. Bu durumdaki kişilerin indirimden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapması gerekmeyecektir" ifadelerinde bulundu.
SGK’ya prim borcu bulunmayanların ve yasal süre içerisinde primlerini ödeyenlerin indirimden yararlanabileceğini belirten Tümsek, "Ancak, idari para cezası borcu ve bu borca ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacaktır. Borç yapılandırması kapsamında, SGK’ya prim borcu olan Bağ-Kur’lulardan bu borcu yapılandıranlar prim indiriminden yararlanabileceklerdir. Dolayısıyla, borcunu yapılandıran veya taksitlendiren Bağ-Kur’lular yapılandırma bozulmadığı sürece primlerini indirimli ödeyebilecekleri gibi, 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren primlerini eksik ödeyen Bağ-Kur’lular bu indirim tutarını gelir ve kurumlar vergisi bakımından gider veya maliyet unsuru olarak yansıtamayacaklardır. Dolayısıyla, bu tutar vergiden düşülemeyecektir. Kapsamdaki Bağ-Kur’luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacaktır. Bu durumda, yüzde 34,5 üzerinden prim ödeyen Bağ-Kur’luların prim oranı yüzde 29,5’e düşecektir" diye konuştu.