Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Karataş İlçesi Tabaklar mevkiinde Yer Fıstığı Hasat Şenliği düzenlendi.
Düzenlenen etkinliğe Vali Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, düzenlenen yer fıstığı hasat şenliğindeki konuşmasında, tarımın sadece ülke için değil dünya için vazgeçilmez bir sektör olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla üretimin planlanması amacıyla 941 ilçede başlatılan havza bazlı destekleme modelini hayata geçirmek üzere ilk toplantılarını Adana ve Osmaniye’de yaptıklarını, üreticiler ve tarım kesimleriyle bir araya geldiklerini anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Akdamar, modeli oluştururken su ve ekim nöbeti üzerinde çok hassas çalıştıklarını kaydetti.
Vali Mahmut Demirtaş ise konuşmasında, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca 2015 yılında üreticilerimize yapılan destekleme tutarı 283 milyon TL’dir. 2002 ve 2015 yılları arasında ise bu rakam 2 milyar 400 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Devletimiz, Hükümetimiz, Tarım Bakanlığımız ve Valiliğimiz, üreticilerimizin daima yanlarında olacaktır” dedi.
Yer fıstığının Adana ve bölgesinde üretim oranı yüksekliğinin sevindirici boyutta olduğunu vurgulayan Vali Demirtaş, “2015 TÜİK verilerine göre 377 bin dekarlık alanda 147 bin ton yerfıstığı üretimi gerçekleşen ülkemizde; ilimiz Türkiye yer fıstığı üretiminin yaklaşık olarak yüzde 60’ını karşılamaktadır. Yine 2015 yılı TUİK verilerine göre Adana yer fıstığı üretim alanları 215 bin dekar olup, üretim miktarımız ise 88 bin ton dur. 2016 yılı ekiliş alanlarımız tahmini olarak toplam 240 bin dekar olup üretim miktarı ise toplam 98 bin tondur. İlimizde rekor seviyede üretilen yer fıstığının yerel ve ulusal bazda tanıtımının yapılarak, üretim değerinin arttırılması büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Vali Demirtaş, Çukurova Kalkınma Ajansı’nda da yer fıstığını dikkate alarak destekleyeceklerini, üretim ve kalitenin artırılması için ciddi katkılarının olacağını söyledi.
Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı da, “Çukurova’nın bereketli topraklarını ekonomiye kazandıran çok değerli çiftçilerimiz, bu gün burada emeğinizi ve alın terlerinizi, yetiştirdiğiniz ürünlerinizle birleştirdiğiniz bu güzel hasat şenliğinde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Tarım sektörü ekonomik ve sosyal nitelikler acısından ülkenin vazgeçilmez sektörlerinden bir tanesi olduğunu belirten Adana Milletvekili Sarı, “İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa olmazların başında gelen tarım sektörü, bu gün sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş bütün ülkelerin öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği küresel ısınmaya bağlı kuraklık ve iklim değişikliğini de göz önüne bulundurursak, çiftçinin emeğinin ne kadar önemli olduğunu ve o kutsal alın terinizle ürettiğiniz ürünlerin ne kadar bizler için değerli olduğunu görmekteyiz. Adanamız, Türkiye yer fıstığı üretimin yaklaşık yüzde 60’ını karşılamaktadır. Yer fıstığı üretiminde birinci sırada yer almamıza rağmen yeterince tanıtılmadığı ve yeterince besin değerinden faydanılmadığını düşünmekteyim. Bu konuda yapmamız gereken üstümüze düşen sorumluluklarımız var. Üretim alanı her geçen yıl artan ve bu yıl 98 bin ton rekolte beklenen yer fıstığının, üretim değerini bulması için tanıtım şenliklerinde daha fazla kullanılması için halkımızın bilgilendirilmesine ve yatırıma ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı ve protokol üyeleri tarafından, en kaliteli fıstık üretimi yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini verdi.