Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayı ihracatı geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 5,2 artarak 11 milyar 73 milyon dolar oldu. İlk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artarak 104 milyar 617 milyon doları buldu. Türkiye’nin 12 ayın ihracatı da yüzde 3,5 artıp 157 milyar 107 milyon dolara erişti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayı ihracat rakamlarını Ağrı Doğubayazıt’ta açıkladı. İshak Paşa Sarayı’nda verileri ilan eden Büyükekşi, siyaseti de yorumladı. Büyükekşi, Türkiye’nin önemli bir seçimi geride bıraktığını vurguladı. Cumhurbaşkanı’nın halkoyu ile belirlenmesinin demokrasi tarihi için önemli olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu tebrik eden Büyükekşi, yeni kabineye de görevinde başarılar diledi.

Büyükekşi, ilaveten 2015-2019 döneminin istikrarın korunması ve 2023 hedefleri yolunda gerekli atılımların hayata geçirilmesi için önemli olduğunu ifade etti.

“IRAK’A İHRACATTA NORMALLEŞME GÖRÜYORUZ”

TİM Başkanı, Irak’a ihracat ile ilgili olarak da “IŞİD’in saldırıları sonrasında Irak’a ihracatımızda sıkıntılarla karşılaşmaya başlamıştık. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Temmuz’da Irak ihracatında yüzde 46’lık gerileme kaydetmiştik. Ağustos’ta bir normalleşme görüyoruz, Irak’a aylık ihracat Ağustos’ta yüzde 27 daraldı. Alternatif Kerkük yolundan sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor ancak mümkün olan diğer yollardan da Irak’a tedarikçi olarak mal ihracına devam ediyoruz.” dedi.


Ermenistan ile sınır kapısının bir an evvel açılması ve ticaretin daha da artması temennisinde bulunan Mehmet Büyükekşi, “Sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı da açılır. Biz bu anlamda yakın ülkeler ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz, Türkiye bu anlayışla sorunları ve engelleri aşmaya devam edecek.” dedi.
Kur ile ilgili öngörüleri de paylaşan Büyükekşi, ihracatçıların sene sonu için dolarda 2,13 Euro’da ise 2,86 rakamlarını tahmin ettiklerini aktardı. Büyükekşi; ihracatçıların rekabetçi kur seviyesi talebinin ise dolarda 2,10-2.15 Euro’da ise 2,85-2,90 aralığı olduğuna işaret etti. Kurda şu an seviyelerin olumlu olduğunu anlatan Büyükekşi, dalgalanma ve spekülasyonların önüne geçilmesi gerektiğini ekledi.



TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan Ağustos ayı rakamlarından öne çıkan kimi başlıklar ise şöyle:

Ağustos ayında ihracat, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara dayandı.

İlk 8 ayda ihracat yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu.
12 ayın ihracatı yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara çıktı.

Ağustos ayında en çok ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla giyim sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Ağustos ayında en çok ihracat artışını yüzde 126 ile tütün ve yüzde 66 ile fındık sektörleri yakaladı. Bu sektörlerin ardından makine sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller geldi.

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 12 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 19, ABD’ye ihracat yüzde 30 arttı. Irak’a ihracat yüzde 27, Rusya’ya ihracat yüzde 14 daraldı.

En çok ihracat yapılan 30 ülke arasında en büyük ihracat artışı yüzde 99 ile Suriye’ye olup onu İran ve Suudi Arabistan takip etti.

Ağustos ayında kimi ülkeler ön plandaydı. Yemen’e ihracat yüzde 114 arttı. Ayrıca satışlarda Peru’ya yüzde 110, Umman’a yüzde 99, Filipinler’e yüzde 94, İran’a yüzde 58, Suudi Arabistan’a yüzde 50 artış yakalandı.

Ağustos ayında AB’ye ihracat yüzde 12 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 27, Ortadoğu’ya yüzde 8 arttı.

İhracatını en çok artıran iller yüzde 16 ile Ankara ve Denizli oldu. Bu illeri yüzde 8 ile İstanbul takip etti. İzmir’in ihracatı yüzde 6, Kayseri’nin yüzde 5, Manisa’nın yüzde 3 arttı. Ağustos ayında Gaziantep’in ihracatı yüzde 1 gerilerken, Bursa’nın ve Kocaeli’nin ihracatı yüzde 2 gerileme kaydetti.

Ağrı’nın ağustos ayı ihracatı yüzde 39 artarak 6 milyon dolara, ilk 8 aylık ihracatı ise yüzde 70 artarak 59 milyon dolara çıktı.