Avrupa'nın ikinci büyük hava yolu şirketi Air France pilotları greve gitti.

Fransız ulusal havayolu şirketi Air France, pilotları yedi gün sürecek greve başladı. Pilotların şirketin Avrupa'daki düşük maliyetli diğer havayolu şirketleri ile rekabet etme planına karşı çıkmak için başlattıkları grevin şirkete olan zararının günlük 15 milyon Euro'yu bulması bekleniyor.

Avrupa'da ucuz havayolu şirketleri içinde piyasaya hakimiyet kuran Rynair ve Easyjet gibi şirketlerle mücadele etmek isteyen Air France'ın, yeni rekabet planına göre birçok pilotunu yeni iştiraki Transavia'ya kaydırmak istediği öğrenildi. Şirketin bu planına maaşlarının ciddi oranda düşeceği gerekçesiyle karşı çıkan pilotlar sosyal haklarında herhangi bir kayıp yaşamamak için bir hafta süreli greve gitme kararı aldı.

Pilotların yüzde 60'ının destek verdiği grev ile ilgili konuşan Air France Başkanı Frederic Gagey, grevin şirkete olan zararının cumartesi gününe kadar 15-20 milyon Euro'yu bulabileceğini söyledi.

Şirketin sendika kaynaklarından Havayolu Pilotlar Sendikası (SNPL) ile Air France Pilotları Sendikası (SPAF) edinilen bilgiye göre söz konusu grev ile her iki uçuştan birinin genelde ise yüzde 48'lik bir bölümünün grev engeliyle gerçekleşmeyeceği öğrenildi. Bir hafta sürmesi tahmin edilen grevin 1998'den bugüne Air France için görülmemiş zorlukta ve uzunlukta olabileceği ifade ediliyor. Öte yandan şirketin dünden itibaren yolcularına grev ile ilgili 65 bin kısa mesaj attığı öğrenildi.

Air France ucuz havayolu şirketleriyle rekabet edebilmek için geçen hafta Hollanda'nın köklü havayolu şirketi KLM ile Transavia iştiraki kurmuş ve yeni havayolu markası "Hop" ile "low cost" sektörüne girmişti. Şimdilik Fransa ve Hollanda'da faaliyet gösterecek yeni şirket önümüzdeki yıllarda Avrupa'da farklı ülkelere açılmayı planlıyor.