Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Vedat Öztürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından sendika yöneticileriyle yaptığı zirveye kendilerinin çağrılmamasına tepki gösterdi. Öztürk, "Hükümetin bizi ve konunun başka bazı muhataplarını dışlayıcı tavrını kınıyorum." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaşanan iş kazalarının önüne geçmek için dün 13 sendikayla toplantı yaptı. Aksiyon İş Sendikası Genel Başkanı Vedat Öztürk, zirveye kendilerinin çağrılmamasına tepki gösterdi. Öztürk, "Biz insanlarımızın birileri daha çok kazansın diye, çok kolay önlenebilecek kazalar yüzünden canından olmasını kabul etmiyoruz. Somut çözüm önerilerimiz var ve bunları yetkililere, muhataplara anlatmak, hayata geçmesini sağlamak istiyoruz. Bu konuda en somut önerileri olan sendika olarak, o toplantıda mutlaka biz de bulunmalıydık. Hükümetin bizi ve konunun başka bazı muhataplarını dışlayıcı tavrını kınıyorum.” dedi.

Hükümetin son dönemdeki Soma faciası başta olmak üzere, işçi ölümleri karşısında daima işveren lehine tutum sergilediğini öne süren Öztürk, eleştirilerini, “Türkiye’yi işçi ölümlerinde Avrupa birincisi yaptınız. Bu büyük bir ayıp ve vicdansızlıktır. Bunun sebebi ‘daha çok kazanma’ hırsıyla gözü gibi kalbi de körelmiş olanlardan hesap sormamanız, emek sömürüsü üzerinde yükselen taşeronlaşma sistemine dur dememenizdir. Yok pahasına ölen bu işçilerin de hükümeti siz değil misiniz? Helalinden üç kuruş kazanıp çoluk çocuğunu geçindirmeye çalışan bu insanların canını korumak sizin asli vazife sahanıza girmiyor mu? Bunca felaketler olurken, bugüne kadar hangi önlemleri aldınız? Bizim somut önerilerimiz ortada. Bunları dinlemeye bile neden tahammülünüz yok?” şeklinde sıraladı.

"KRİTİK NOKTALARA KAMERA KURULMASI ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ"

Öztürk, iş kazalarının önüne geçmek için geliştirdikleri önerileri de şöyle sıraladı:

"Madenlerde galeri açılırken, binanın veya madenin kritik noktalarına kamera kurulması zorunlu hale getirilmeli. Bakanlık gerekirse kameraların konumlarının değiştirilmesi talep edebilmeli. Kamera kayıtları hem firmada hem de CSGB de ilgili birimde tutulmalı. İlgili iş kolunda tecrübesi olan, uzman müfettişlerden ve oluşan bir heyet bu iş yerlerini belirli periyotlarda izleyip rapor tutmalı, sonra riskli şantiye ve iş yerleri bizzat giderek denetlenmeli ve bu kayıtların 10 yıl saklanması zorunlu tutulmalı. Tüm iş müfettişlerine akıllı telefon veya tablet verilmeli, riski ve çalışan sayısı yüksek işyerleri bu müfettişlere tecrübesine göre zimmetlenmeli, bu tabletler ve akıllı telefonlarla kamera yazılımları kurulmalı ve müfettişler kendilerine zimmetli firmaları sürekli izlemeli ve sisteme eksiklikleri ara raporlar ve uyarılar şeklinde girmeli, işveren veya işverenin İSG uzmanı bu uyarıları görmeli, müfettiş düzelme görmez ise bizzat giderek şantiye veya maden ocağını denetlemeli."