Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) makinistlerinin ülke genelinde başlattığı grev sona ereken, bu kezde Lufthansa pilotlarının greve başladı. Art arda gelen grevler Almanya geneli ulaşımı önemli ölçüde etkiledi.

Yük treni makinistlerinin cuma günü saat 15.00'te, yolcu treni makinistlerinin ise cumartesi saat 2.00'de iş bırakmış, hafta sonu uzak mesafe tren seferlerinin yüzde 70'i yapılamamıştı. Alman Demiryolları grevlerin sonra ermesi için makinistlere üç aşamalı gelir artışı ve 30 aydır çalışmakta olanlar için yüzde 5'lik maaş zammı elde edeceğini duyurdu.

Tren Makinistleri Sendikası (GDL) makinistlerle birlikte tren personeli, kondüktörler ve yemekli vagon çalışanları için de temsil talebinde ısrar ediyor. Makinistlerin grevinin sona ermesinin ardından Lufthansa pilotları dün greve başladı. Alman Pilot Sendikası Cockpit, pazartesi saat 13.00'ten Salı 23:59'a kadar grev yapılacağını duyurarak, grevin salı günü uzun mesafe uçuşlarını da kapsayacağını açıkladı. Bilindiği gibi geçtiğimiz haftada Lufhansa’nın yan kuruluşu olan Germanwings pilotlarıda greve gitmiş ve çok sayıda uçuş iptal edilmişti. Grevler daha çok pilotların emeklilik yaşından kaynaklanıyor.

Pilotlar şimdiye kadar 55 yaşından itibaren erken emeklilik hakkından yararlanabiliyordu. Lufthansa, erken emeklilik için yaş haddini 60 yaşına yükseltmek istiyor. İşveren tarafından gündeme getirilen yaş haddini pilotun görev başındaki sürenin dikkate alınması öneriyi sendika reddetmişti.

GREVLER OTOBÜSLERE YARADI

Makinistlerin ve pilotların ardı ardına yaptığı grevler otobüs firmalarının yüzünü güldürdü. Özellikle demiryollarında toplamda üç günde fazla seferlerin büyük ölçüde yapılmamasından dolayı yolcular otobüslere yöneldi. Son zamanlarda daha cazip fiyatlardan dolayı kısa ve orta mesafeli yolculuklarda çok fazla talep alan otobüs firmaları grev zamanlarında yolda kalan yolcuların da imdadına yetişti. Son yapılan grevlerde haftada yaklaşık bin yolcu taşınan Stuttgart’tan grev sırasında kapasitenin üzerinde yolcu taşındığı bildirildi.

Grevlerden dolayı mecburen ilk defa otobüsleri tercih eden yolcuların birçoğu ise otobüs yolculuğunun rahat ve uygun fiyatlı olduğunu orta vadede de tren yolculuğunun yerini alabileceğini dile getirdi. Otobüs firmaları ise hafta sonu tatili nedeniyle grevlerden kaynaklanan aşırı talebi karşılamakta zorlandıklarını, filoları yeterli olan firmalar ise ek seferler koyduklarını açıkladı. Otobüs seferlerinin yoğun olduğu hatlar Berlin, Köln, Hamburg ve Münih oldu.