Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomide büyümenin istihdamda artışa yansımaya başlamasının sevindirici bir gelişme olduğunu, bununla birlikte genç işsizliği sorununun devam ettiğini bildirdi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, bugün açıklanan Ağustos ayı istihdam ve işsizlik verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Davut Çetin, “Ağustos ayı istihdam ve işsizlik verileri, işsizlik oranının geçen yıla göre yüzde 11.3’den yüzde 10.6’ya gerilediğini, son bir yılda 1 milyon 355 bin istihdam artışı ortaya çıktığını, tarımın 193 bin, imalat sanayinin 153, inşaat sektörünün 243, ticaret sektörünün 195 bin, konaklama ve yeme-içme sektörünün 87 bin, idari destek hizmetlerinin 183 bin istihdam artışı yarattığını göstermekte. Ekonomide büyümenin istihdamda artışa yansımaya başlaması sevindirici bir gelişmedir. Bununla birlikte genç işsizliği sorununun devam ettiğine dikkat edilmeli ve bu konuda alınabilecek yeni önlemler ele alınmalıdır” dedi.

Türkiye’de 15-24 yaş grubunda 11 milyon 876 bin gencin bulunduğunu kaydeden Çetin, “gençlerimizin 5 milyon 109 bini sadece okumakta, 1 milyon 583 bini hem okumakta hem çalışmakta, 2 milyon 815 bini okulunu bitirmiş veya okumamakta, sadece çalışmaktadır. Yani 4.4 milyon gencimiz bir şekilde çalışmakta. Buna karşılık gençlerimizin 3 milyon 325 bini ne eğitimde ne de istihdamda. Bu grubun 1 milyon 144 bini iş aradığı halde iş bulamamakta, yani işsiz sayılmaktadır.

Buna göre kent ve kırsal alan dahil genç işsizliği oranı 2016 Ağustos ayında yüzde 19.9 iken, bu yıl yüzde 20. 6’ya yükselmiştir (Genç işsizliği işsiz 1.14 milyonun, 1.14 milyon ve 4.4 milyon toplamına bölünmesinden elde edilmektedir).”

Çetin şöyle devam etti:

“kentlerde genç işsizliğinin geçen yıl yüzde 24.1 iken, bu yıl yüzde 25’e yükselmiş olmasıdır. Sonuç olarak ekonomide istihdam artışına ve işsizlik oranının düşmesine rağmen genç işsizliğindeki artış üzerinde önemle durmamız gerekmektedir. Geleceğimizin güvencesi gençlerimizin iş sahibi olması için eğitim sistemi, staj sistemi, çıraklık ve ustalık sisteminde gerekli değişiklikler hızla yapılmalıdır. Gençlerimiz liseden başlayarak girişimciliğe, yeni teknoloji alanlarında beceri kazanmaya yönlendirilmelidir. Üniversite ve yüksekokullarda öğrenci alımı ve performans kriterleri mezun istihdamına bağlı kılınmalıdır. Genç istihdamında SGK teşvikleri artarak devam ettirilmelidir. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak mesleki eğitimde yönlendirici olmak için gereken her sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu ve bu konuda yeni adımlar atmak istediğimizi de bu vesileyle belirtmek isterim.”