Referandum çalışmalarını memleketi Bayburt’ta sürdüren Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indiriminin süresinin uzamasına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Mobilya ve beyaz eşyada, KDV indirimini 30 Nisan tarihinden 30 Eylül tarihine uzatıyoruz” dedi.

Mobilya ve beyaz eşyadaki ÖTV ve KDV indiriminin piyasalarda önemli bir canlılığı beraberinde getirdiğini ifade eden Bakan Ağbal, "Mobilya ve beyaz eşyada bir ÖTV ve KDV indirimi vardı 30 Nisan tarihinde bu indirimin süresi doluyordu. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki hem beyaz eşyada hem mobilyada piyasalarda önemli bir canlılığı da beraberinde getirdi. Esnafın yüzü güldü, mal satanlar sevindi. Vatandaşta gerçekten bu indirim kampanyasına rağbet gösterdi ve satışlarda da önemli artışlar oldu. Bu süre zarfında hem mobilyacı esnafımız hem beyaz eşya satıcıları da bu indirimin uzatılması yönünde sürekli bizden talepte bulundular. Bakanlık olarak bu konuda gerekli çalışmaları, değerlendirmeleri yaptık. Ve sayın Başbakanımıza da bu konuyu arz ettim. Bugüne kadar kaydedilen gelişmeleri piyasada oluşan olumlu havaları kaydettikten sonra sayın Başbakanımızın talimatları çerçevesinde Maliye Bakanlığı olarak şimdi kararnameyi hazırlıyoruz. İnşallah 30 Nisan’da dolan süreyi konut sektöründe biliyorsunuz KDV indirimini 30 Eylül’e kadar yapıyorduk. Mobilya ve beyaz eşyada da indirimi 30 nisan tarihinden 30 Eylül tarihine erteliyoruz. İnşallah hem mobilya sektöründe hem beyaz eşya sektöründe önümüzdeki aylarda da piyasanın canlanması için önemli bir imkan olacak.” diye konuştu.

İndirimlerin ekonomiyi genel anlamda canlandıracağını altını çizen Bakan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şu ana kadar 3 aylık sürede ÖTV ve KDV indirimlerinin net maliyeti 350 milyon civarındaydı. Yani ÖTV’den KDV’den vazgeçtik ama piyasada bir miktar canlılık oluşunca tabii ki canlılık artınca ilave vergi geliri de tahsil ettik. Yaptığımız hesaplara göre burada 350 milyon liralık bir maiyet oluştu. Şimdi biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre bunun vergi gelirlerinin net olarak 800 milyon civarında bir etkisi olacak. Ama ben inanıyorum ki bu mobilya ve beyaz eşya sektörüne yapmış olduğumuz bu indirimler ekonomiyi genel anlamda canlandıracak. Hem istihdam sağlayacak hem üretimi arttıracak. Piyasada yüzleri güldürecek. Bunun işaretlerini de alıyoruz.”