Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IŞİD'den kaçak yollarlar petrol alındığı iddialarına ilişkin "Türkiye IŞİD'den herhangi bir şekilde petrol almamıştır. Türkiye'nin 13 ayrı ülkeden bir hukuk devleti olarak aldığı petrol var. Bunun içinde Rusya, Irak, İran, Suudi Arabistan var. Türkiye'nin IŞİD gibi bir muhatabı yok." dedi.

Taner Yıldız, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakhaber Kaledze ile yapacağı görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin uluslararası kamuoyunda gündeme gelen Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddiaların sorulması üzerine Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi:

"Algı oluşturulması ile ilgili gayretlere şahit oluyoruz. Türkiye IŞİD'den herhangi bir şekilde petrol almamıştır. Türkiye'nin 13 ayrı ülkeden bir hukuk devleti olarak aldığı petrol var. Bunun içinde Rusya, Irak, İran, Suudi Arabistan var. Türkiye'nin IŞİD gibi bir muhatabı yok. Petrol tedariki ile ilgili muhatabı yok. Bir çok açıdan olmadığı gibi. Bugün Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurattin Canikli açıkladı. Böyle birşeyin olmadığından bahsetti. Kaçakçılık hiç bir zaman meşru olmaz. Türkiye'nin bir hukuk devleti olarak sınırlarına gümrükle alakalı işlemler koyan bir ülke olarak IŞİD yapmadığında kaçakçılık meşru hale gelmez. Mücdelemiz yıllardan beri devam ediyor. Siyasi istikrarsızlıklardan boşluğu doldurmak isteyebilirler. Bizim buna Türkiye olarak müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz. Petrol ürünleri konusunda bizim IŞİD gibi muhatabımız olmaz. Böyle bir örgüte destek vermemiz olmaz. Destek veriyormuşçasına gösterilen çabalara da Cumhurbaşkanım da arkadaşlarım da tepkilerini ortay koydular. Bunun dışındakiler Türkiye'nin imajının bozulmasına dönük bir gayrettir. Boş bir gayrettir. Bizim 35 milyonluk tonluk 52 milyar dolarlık portfoyun içinde 2 milyar dolarlık geliri oluşturduğu iddia edilen IŞİD ile böyle birşey söz konusu olmaz. Bunu açık net anlaşılır bir şekilde ifade ediyor olmamıza rağmen bunlar soruluyor. Bunlar her sorulduğunda aynı açıklıkla aynı şeffalıkla cevap vermeye devam edeceğiz."

"Kışın doğal gaz arzında bir sorun görülüyor mu?" sorusuna da Bakan Yıldız şu cevabı verdi:

"Özellikle doğal gaz arzı ile ilgili bir sıkıntımız yok. Ancak, aralık ve ocak aylarında olmak üzere talep arzdan daha fazla hale gelebiliyor. Bakın Türkiye'de Eskişehir'de kışın kullanılan doğalgaz yazın kullanılan doğalgazın tam 22 katıdır. Yüzde 2 bin 200 büyüme gösteriyor. Bir kısım tedbirler alıyoruz. Türkiye'nin doğal gazda girişi olan İran, Azerbaycan, Mavi Akım ve Batı Rusya hattı bütün kapasiteleri dolu şekilde çalışıyor. Bizim TANAP'ın inşaasını önemsiyoruz. Orta ve uzun vadeli tedbirlerimizi alıyoruz ama kapasitesinin arttırılması konularından birisi Mavi Akım kapasitesinin arttırılmasıdır. 3 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesinin arttırılmasıdır. Bunun teknik anlamda gerçekleştirilmesi Rusya ile yaptığımız görüşmede 2016'nın başında olabileceğini söylediler. En erken ne zaman oluyorsa, biz de bu ticareti gerçekleştiriyoruz. Eğer, biz de doğal gaz tedariki ile ilgili arz noktasında 'mal var' diyen olursa alabileceğimizi söyledik. Katar ziyaretimizin ana sebeplerinden biri buydu. Bununla birlikte 1,2 milyar metre külük doğal gaz bağlantısını yapmıştık, kış aylarına dönük olarak. Bizim Aralık ve Ocak ayında Mayıs ve Haziran gibi davranmamız söz konusu olmaz. Onun ile ilgili bir takım önlemlerimiz var. Ama daha fazla doğal gaz ihtiyacımızın olduğunu söyledik. Çünkü Türkiye büyüyor."