Türkiye – Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Sekizinci Dönem Toplantısı’na katılmak ve bazı görüşmelerde bulunmak üzere, bugün Kazakistan’a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin ticari sınırları kaldırması gerektiğini söyledi.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da Radison Otel’de düzenlenen Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu 8. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev başkanlığında yapıldı. Aset İsekeşev, Kazakistan ve Türkiye arasındaki ticaret imkanlarına vurguda bulundu. Öncelikli hedefleri arasında gıda, tarım, turizm ve enerji alanlarında yapılacak ortak yatırımlarla iki ülke devlet başkanlarının görüşmesinde karara verılan 10 milyar dolarlık ticaret hacminin sağlanmasının zor olmadığını belirten İsekeşev, Türkiye’nin sanayi ve üretimde öne çıkan şirketlerini Kazakistan 2050 Kalkınma Programı çerçevesinde ülkelerinde görmek istediklerini dile getirdi. Bu yılki resmi verilere göre yaklaşık 230 bin Kazak turistin Türkiye’de tatil yaptığını ifade eden bakan, özellikle yaz aylarında charter seferlerinde olumsuzluk yaşanmaması için şimdiden gerekli tedbirlerin karşılıklı alınmasını önerdi. Kazakistan’ın tahıl, hayvansal gıda başta olmak üzere ürettiği ürünlerin özellikle de helal gıda sektörünün geliştiğini vurgulayan İsekeşev, bu alanda ortak yatırımların yapılabileceğini kaydetti. Kazak bakan ayrıca Türkiye’de ortak bir rafine yapılmasını teklif etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise geçen yirmi yıl zarfında devletlerarası ilişkilerin çok iyi bir seviyeye geldiğini ve bu ilişkinin ticari ve ekonomik olarak da yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. İlişkilerin yeni bir seviyeye çıkarılma zamanı geldiğini vurgulayan Zeybekçi, ticari alanda sınırsız bir ortaklık teklifinde bulundu. Kazakistan’da yaklaşık bin altıyüz Türk şirketinin olmasına rağmen, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenen seviyede olmadığını kaydeden Bakan, Türk şirketlerinin bugüne kadar Kazakistan’da 16 milyar dolarlık müteahitlik işler yaparak ülkenin kalkınmasında büyük rol oynamıştır.

GÜMRÜK BİRLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ
z
Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Nazarbayev başkanlığında önemli gelişmeler kaydettiğini ve Kazakistan’ın Rusya ve Belerus ile yaptığı gümrük birliğini desteklediklerini ifade eden Zeybekçi, ‘Gümrük Birliği’nin Kazakistan’ın avantajına olduğunu düşünüyoruz.’dedi
Kazakistan ve Türkiye küresel düzeyde iki önemli aktör olduklarını altını çizen Bakan,’Türkiye’nin sahip olduklarına Kazakistan sahip değil, Kazakistan’ın sahip olduklarına ise Türkiye sahip değil. Mevcut bu zenginliklerimizi biraraya getirerek büyük işler yapabiliriz’.dedi
Aktau Limanı’nın modernizasyonu ve kapasitesinin artırılmasını önemsediklerini söyleyen Zeybekçi, Kazak petrolünün Bakü-Tiflis –Ceyhan Boru hattından Avrupa’ya sevkiyatının yeniden başlamasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Görüşmeler sonunda bankacılık, kobiler, ulaştırma, enerji, tarım, çalışma ve sosyal güvenlik, turizm, sağlık, eğitim , savunma sanayi, çevre ve şehircilik konularını içeren mutabakat zaptı bakanlar tarafından imzalandı.