Bakanlar Kurulu kararıyla Bosna Hersek’ten 15 bin ton büyükbaş hayvan eti ithalatına serbestlik getirildi. İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması nedeniyle gümrük vergisi ödenmeden ithal edilebilecek büyükbaş hayvan eti için 31 Aralık 2014 tarihine kadar süre verildi.

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) tarafından yapılan açıklamada, Mayıs ayında yaşanan tarihin en büyük sel felaketi sonrasında Bosna Hersek’in yaralarının sarılmaya çalışıldığı ifade edildi. Bu kapsamda, acil yardım çağrısı sonucunda Türkiye’nin bütün imkanlarıyla Bosna Hersek’in yanında olduğunu belirtilen açıklamada, şimdi de çeşitli sektörlerin ayağa kaldırılması amacıyla bazı düzenlemeler yapıldığı ifade edildi.

İlk olarak, hayvancılık sektörüne yönelik olumlu bir gelişme yaşandığı kaydedilen açıklamada, “Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumu tarafından kullanılmak üzere sığır eti ithalatında Bosna Hersek’e tarife kontenjanı açıldığı bildirildi. Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, Et ve Süt Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen kontenjanla, Bosna Hersek’ten 15 bin ton taze, soğutulmuş veya dondurulmuş büyükbaş hayvan eti ithal edilebilecek.” denildi.

BİGMEV yetkilileri, yapılan düzenleme ile Bosna Hersek hayvancılık sektörüne önemli bir destek verileceğini belirterek, “Önceki yıllarda et ithal etmek isteyip de kısıtlama nedeniyle bunu yapamayanlar için bir fırsat sağlanmış oldu. Çünkü Bosna Hersek, özellikle hayvancılık sektöründe önemli bir potansiyele sahip. İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde ithalattaki gümrük vergisi oranı yüzde 0. Bakanlar Kurulu’nun attığı bu adım iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirecek. 15 bin tonluk kotanın yıl sonuna kadar kullanılması gerekiyor.” şeklinde açıklamada bulundu.