Uzay Havacılık Savunma Sanayi (UHS) Kümelenmesi üyeleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ-TAI tarafından geliştirme çalışmaları devam eden çok amaçlı özgün helikopterde kullanılacak parçaların üretimi için harekete geçti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen Uzay Havacılık Savunma Sanayi Kümelenmesi toplantısı sektörde faaliyet gösteren üye firmaların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, kümelenmenin kurulmasının ardından geçen bir yıllık sürede çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

UHS kümesinin somut adımlar atmaya başladığını belirten Duran, şunları ifade etti: "Milli bir proje olan çok amaçlı özgün helikopter yaklaşık 40 üniteden oluşuyor. Helikopterin parçalarının envanteriyle ilgili çalışmamızı üyelerimizle paylaştık. Üyelerimiz kendi kabiliyetlerine göre helikopterin hangi parçasının üretiminde rol oynayacaklarını belirlemek için Ar-Ge çalışmalarına başlıyorlar. UHS kümelenmesi olarak ‘Çok Amaçlı Özgün Helikopter Projesi’nde biz de varız’ diyoruz. Zaten küme üyelerimiz de bu projede bulunmak için yeterli birikim ve altyapı var. Bursa sanayisi bu çalışmaları gerçekleştirebilecek yeterlilikte."

    "HAVACILIĞI HEDEF OLARAK BELİRLEDİK"

    Çok Amaçlı Özgün Helikopter Projesi’nde kullanılacak 40’a yakın ünitenin UHS üyesi firmalar arasında paylaşımının yapıldığını, gerçekleştirilecek milli projede Bursa sanayicisinin gerekli sorumluluğu üstlendiğini belirten Duran, "Uzay çalışmalarının temelini havacılık oluşturuyor. Biz de Bursa sanayisinin kabiliyetine daha yakın olan havacılık alanında çalışmalar yapmayı kendimize hedef olarak belirledik. Çok Amaçlı Özgün Helikopter’in üretim aşamasında her biri farklı kabiliyetlere sahip üyelerimizin sorumluluk aldığı bu toplantıyı çok önemsiyoruz." dedi.

    UHS kümelenmesi lideri Dr. Mustafa Hatipoğlu ise projeye UHS kümelenmesi üyelerinin nasıl katkı koyabilecekleri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.