Kayseri’de yaşayan 4 çocuk annesi Canan Tayız, çocuklarını okutabilmek ve evin bütçesine katkıda bulunmak amacıyla genelde erkek mesleği olarak bilinen çay ocağı işletmeciliğini büyük bir ustalıkla yapıyor. Kayseri şehir merkezi Havuzlu Han iş hanının bodrum katında 3 yıldan beri çay ocağı işleten Canan Tayız’ın yardımcıları da bayanlar.

Eda ve Sümeyra isimli kızları ile yeğeni Melisa’nın kendisinin en büyük yardımcıları olduğunu kaydeden Havuzluhan Çay Ocağı İşletmecisi Canan Tayız, “3 yıldan beri Havuzlu Han’daki çay ocağını işletiyorum. İş hanında ve çevrede bulunan çarşı esnafına Türk kahvesi, çay, tozlu içecek, limonata, soda gibi çeşitli içeceklerin servisini yapıyoruz. İşimi zevkle yapıyorum. Sabah gelip çay ocağını açıyorum. Akşam esnaf gidinceye kadar çalışıyorum. Esnaf ilk zamanlarda bana 'Bu iş senin işin değil, erkek işi' diyorlardı. Ben bu sözlere hiç aldırmıyordum. Yapılacak işin erkeği kadını olmaz. Kadınlar olarak her işin üstesinden geliriz. Esnafımız zamanla bana alıştı. Özel telsiz hattımız sayesinde esnafımızla siparişleşiyoruz. Seslenirken 'Abla çek bir çay, tavşan kanı olsun' diyenler oluyor.” diye konuştu.

"ESNAF BİZE ALIŞANA KADAR BİRAZ ZORLUK ÇEKTİM"

Bir bayan olarak iş hanında çay ocağı işletmenin ilk zamanlarda zorluğunu yaşadığını ancak esnafın zamanla kendisine ve çay servisi yapan kızlarına alıştığını ifade eden Tayız, “Her işin bir zorluğu var. Çay demlemek ve tepside çay servisi yapmak bence kadınlara daha çok yakışıyor. İşimi severek ve büyük bir keyifle yapıyorum. 4 çocuğum var. Çocuklarımın eğitimi ve evin bütçesine katkıda bulunmak için çalışıyorum. İşlerimizin çok yoğun olduğu saatlerde yakın mesafedeki esnafa elimde çay tepsisi ile çay servisini kendim yapıyorum. Zamanla çay servisi yaptığımız esnaf sayısında artış oldu.” dedi.

"TATLI BİR REKABET YAŞANDI"

Çarşı esnaflarından Galeri Hilmi İşletme Sahibi Necati Büyükkuşoğlu, Havuzluhan Çay Ocağı’nın hizmete başlaması ile diğer çaycı esnafı arasında tatlı bir rekabet yaşandığını ve bunun da demlenen çayın kalitesine olumlu yansıdığını söyledi. Havuzlu Han Çay Ocağı İşletmecisi Canan Tayız’ın zamanla çevre esnafı ve vatandaşların ilgi odağı haline geldiğini vurgulayan Büyükkuşoğlu, Canan hanımın çalışkanlığı, azmi ve gayreti ile kadınlara örnek olduğunu sözlerine ekledi.

"OKUL HARÇLIĞIMI ÇIKARIYORUM"

Havuzluhan çay ocağında yeni işe başlayarak tepside çay servisi yapan ve işletmeci Canan Tayız’ın yeğeni olan Melissa Koyuncu, halasının çay ocağında çalışarak, hem okul harçlığını çıkardığını hem de yaz boyunca can sıkıntısından kurtulduğunu belirtti. Bu yıl Talas’ta liseye başlayacağının altını çizen Koyuncu, ”Halamın çay ocağı işlettiğini biliyordum. Okul süresince çay ocağına sıkça gelirdim. Yaz tatilinde canım sıkılmasın, evde oturmayayım diye hem halama yardım ediyorum hem de aldığım harçlıklarla okul masraflarım için para biriktiriyorum. İnsanlar bugüne kadar erkeklerin çay dağıtımına alıştıkları için çay dağıtan bir bayanı görünce önce şaşırıyorlar, sonra da hoşlarına gittiğini söylüyorlar. Kuzenlerimle birlikte çay ocağında çalışıyoruz. Bu işi severek yapıyorum.” şeklinde konuştu.