Çorum’un Osmancık ilçesinde çeltik hasat çalışmaları devam ederken, üretici kabuklu çeltik ve pirinçteki fiyat istikrarsızlığından tedirgin.

Osmancık çeltik üreticisi Yaşar Daşkın, bölgede çeltik hasat çalışmaların sürdüğünü belirterek, acil borcu harcı olan çeltik üreticisi piyasada halen tacir ve tüccarların belirlediği fiyatlarla pazarlık üslü satışların gerçekleştiğini bundan dolayı asıl üreticinin istemeyerek de olsa malı elinden çıkarmak zorunda kaldığını ve eli mahkum olduğunu savundu.

Piyasada kabuklu çeltik 1,60 ile 1,80 TL arasında satışların gerçekleştiğini belirten Daşkın, “Bugün çeltik üretici satışını gerçekleştirdiği 10 bin TL ürünü başlangıçtan itibaren tüm masrafları 7 bin TL’ye tekamül ettiği ve üretici çoluk çocuğuyla çalışmalarına rağmen cebine ancak 3 bin TL kalabiliyor. Çeltikte girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, mazot, işçilik ve temel girdilerdeki pahalılığa bakıldığın da üreticinin mağduriyeti apaçık meydanda ve yetkililer bunun farkında olmaması mümkün değildir. Çeltik üreticisi göz göre göre mağdur ediliyor” diye konuştu.

Çeltik üreticisi Önder Bilgenç de Ardıç köyü mevkinde 120 dönüm çeltik ekimini gerçekleştirdiğini belirterek, maliyetli olan çeltiğe bu güne kadar 34 bin TL masraf ettiğini, çoğu masraf için kredi çekerek borçlandığını, yıllardır bu alanda çeltik ekimi yapıldığı için verimde düşüş olduğunu ve ürettiği çeltiğin masrafları çıkarıp çıkaramayacağından endişe duyduğunu belirtti.

Oda yöneticilerin çiftçileri zora koştuğunu savunan çiftçi Hüseyin Alkan’da, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dosyaları 2017 yılı için bazı çiftçiler geciktiği için ilgililer kayıt yenilemeyi kabul etmediğini ve bundan yüzlerce üreticinin mağdur durumda olduğunu belirtti. Onlarca üretici dilekçe vererek işlerinin yoğunluğundan Ziraat Odalarına uğrayamadıklarını dilekçe ile belirtmelerine rağmen oda yöneticilerince kabul görülmediğini ifade ederek yetkililerden çiftçilerin içinde bulunduğu mağduriyetin giderilmesi için yardım beklediklerini söyledi.

Çiftçi Mustafa Kökener ise çeltik hasatların devam ettiğini yabani domuz zararın yaşanmasına rağmen randıman bir önceki yıla göre fazla bir farkın olmadığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce fiyatları belirleyerek, piyasayı tacir ve tüccarların elinde bırakılmaması ve çiftçinin önünü görmesini için yetkililerin konuya duyarlı olmasını istediklerini ifade etti.