İhracat 2014/5 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği, daha önce Dahilde İşleme Rejimi Kararında ve Katma Değer Vergisi Mevzuatında yapılan mevzuat değişikliklerine uyumlu hale getirilmesi amacıyla bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğ ile1 Kasım 2014 tarihinde geçerli olmak üzere ihracatçı firmaların ihracat taahhüdünün kapatılmasına ilişkin işlemlerde gümrük beyannamelerinin asılları yerine elektronik ortamda yer alan bilgilerin esas alınarak kapatma işlemelerinin tamamlanmasına yönelik düzenleme yapıldı. Böylelikle ihracatçı firmalar, taahhüt hesaplarının kapatılması için beyanname asıllarını ihracatçı birliğine ibraz etme yükümlülüğünden kurtarılarak, beyanname asıllarının ibraz edilememesi sebebiyle ağır müeyyideler ile karşılaşılmasının önüne geçildi.
Gerek ihracatçı firmaların gerekse ihracatçı birliklerin iş yükünü hafifletecek bu uygulama ile dahilde işleme izin belgesi taahhüt hesapları çok daha hızlı kapatılabilecek.

YURTİÇİNDEN TEDARİK AVANTAJLI HALE GETİRİLDİ

KDV Mevzuatının kısıtlayıcı hükümleri sebebiyle ithalattan farklı olarak yurtiçi alımlarda istifade edilemeyen ‘eşdeğer eşya uygulaması’ndan, KDV mevzuatında yapılan değişikliklere uygun olarak, ithalat yerine yurtiçinden alımı tercih eden ihracatçı firmaların da yararlanması sağlandı. Dahilde işleme izin belgesi sahibi firmaların yurt içinden aldığı girdileri işleyerek ürettikleri malları diğer bir firmaya (işleyip ihraç etme şartıyla) teslim edebilmesi yönünde bir düzenleme yapılarak yurt içinden tedarik avantajlı hale getirildi.

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip firmaların Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin tümü yerine sadece yüzde 1'ini teminat olarak yatırması sağlanarak bu firmalar üzerindeki finansman yükünün hafifletilmesi sağlandı.

BELGE SÜRELERİNİN ÜÇ AY DAHA UZATILMASI İMKANI SAĞLANDI

Dahilde işleme izin belgesi kapsamında hiç ithalat yapılmaması halinde, belge sürelerinin üç ay daha uzatılması imkanı getirildi. Belge-izin kapsamında ihraç edilen işlem görmüş ürünün herhangi bir sebeple geri getirilmesinden dolayı yaşanan sıkıntıların önüne geçilebilmesini teminen daha önce Dahilde İşleme Rejimi Kararı’nda yapılan değişiklikler tebliğe derç (araya katmak) edildi. İhracat taahhüdü yerine getirilmiş olmakla beraber, süresi içerisinde taahhüt kapatma müracaatında bulunulmaması sebebiyle resen kapatılan dahilde işleme izin belgeleri sahibi firmaların mağduriyetinin giderilmesine yönelik düzenleme yapıldı.