Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilime ilişkin, "Bunca yıllık köklü ilişkilerin bu tür mesnetsiz haberlerle bozulmak istenmesi, gerçekten düşündürücüdür" dedi.

Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilime ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye ile Almanya arasındaki uzun yıllara dayalı ilişkilere zarar verecek gerçek dışı haberleri ve bunları yayınlayanları kınadıklarını belirten Vardan, "Bilhassa ekonomik ve ticari ilişkiler açısından, Almanya için Türkiye, Türkiye için de Almanya önemli birer stratejik ortaktır. Alman firmalarının ülkemizde 100 yılı aşkın süredir yatırımlarının olduğu, 50 yılı aşkın süredir de Türk kökenli vatandaşlarımızın Almanya’nın ekonomisine ciddi katkılar sağladığı düşünüldüğünde, yıllara sari münasebetimiz tedirgin edilmemelidir. Bunca yıllık köklü ilişkilerin bu tür mesnetsiz haberlerle bozulmak istenmesi, gerçekten düşündürücüdür" dedi.

DEİK olarak bu noktada temennilerinin ve çabalarının, doğru olmayan bilgilere dayalı açıklamalar yerine, itidalli ve ilişkilerimize zarar vermeyecek şekilde gerilimin azaltılması yönünde emek sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan DEİK Başkanı "Bu noktada, Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden gelen açıklamalar da, söz konusu söylentilerin asılsız olduğunu ortaya koyması açısından mühimdir. Ülkemizde yıllardır faaliyet gösteren Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda kökenli firmalar gibi tüm yabancı menşeli firmalar, Türk firması olarak kabul edilmekte, hiçbirine farklı veya olumsuz bir muamele yapılmamaktadır. Birçoğu aynı zamanda DEİK üyesi olan söz konusu şirketlerin yetkilileriyle görüştüğümüzde de, Türkiye’den vazgeçmek şöyle dursun, yatırım kararları ve hedeflerinde hiç bir değişiklik olmadığına şahit olmaktayız. Bu hususun altını, negatif bir algının oluşturulduğu şu ortamda bilhassa çizmek isteriz" şeklinde konuştu.