DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile İstanbul’da gerçekleşti
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde dün akşam İstanbul’da gerçekleştirildi. Olağan Genel Kurul kapsamında, DEİK Afrika Bölgesi Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Amerika Bölgesi Koordinatör Başkanı Aykut Eken, DEİK Asya Pasifik Bölgesi Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK Avrupa Bölgesi Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay, DEİK Avrasya Bölgesi Koordinatör Başkanı Tuncay Özilhan, DEİK Ortadoğu ve Körfez Bölgesi Koordinatör Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir, DEİK Sektörel İş Konseyleri adına DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, DEİK Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Nail Olpak, sorumlu oldukları bölgeler ve Konseyler ile ilgili son bir yılda yapılan çalışmalar özelinde katılımcılara bilgi verdi.
Zeybekci: "Önümüzdeki 10 sene içinde bu coğrafyanın en itibarlı pasaportu Türkiye’nin olacak"
DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu’nda konuşan T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz ve sonrasında yaşananları anlattı ve ülkelerin menfaate dayalı ilişkilerinin bir sonucu olarak Türkiye’nin, ‘Güçlü Türkiye’ olması gerektiğine değindi. Türkiye’nin dünyaya ayak uyduran değil, dünyaya yön veren dış ticaret ve ekonomi politikaları oluşturması gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, "Önümüzdeki 10 sene içinde bu coğrafyanın en itibarlı pasaportu Türkiye’nin olacak" dedi.
Türkiye-AB arasında tesis edilen Gümrük Birliği’nin 1996 yılındaki kapsamının o günün şartlarında doğru tayin edildiğini, 2015 yılı itibariyle ise kapsamın genişletilmesine karar verildiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, geçen hafta Brüksel ziyaretinde kapsamında Gümrük Birliğinin revizyonuna ilişkin ortaya çıkan sonuçların son derece umut verici olduğunu ve bu yıl sonu itibariyle söz konusu revizyona ilişkin müzakerelerin taraflar arasında başlayacağını belirtti. Bakan Zeybekci: "Gümrük Birliğinin kapsamının genişletilmesi ile ihracatın 2017 sonuna kadar yüzde 15 artırılması hedefleniyor" diye konuştu.
Uçak krizi sonrasında gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde son dönemde çok olumlu gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile ticari ilişkilerde mevcut olan kimi teknik sıkıntıların birkaç hafta içinde sonuçlanmasını beklediklerini belirtti. Türkiye ile İran arasında karşılıklı 165 ürünün gümrüksüz ticaret kapsamına alındığına dikkat çeken Bakan Zeybekci, ürün sayısının 200’lere çıkartılacağını da söyledi. AB ile tam bir ekonomik entegrasyona gidecek olan Türkiye’nin, ABD seçimleri sonrasında TTIP görüşmelerine dâhil olmasının çok daha yüksek bir ihtimal olacağını ifade eden Bakan Zeybekci, önümüzdeki dönemde ticaret ve yatırımlar alanında Afrika’yı işaret etti ve geçtiğimiz 10 yılda, Türkiye ile Afrika arasındaki 2,5 milyar ABD Dolarlık dış ticaret hacminin, 30 milyar ABD Dolarına ulaştığını söyledi.
Vardan: "Son bir yılda 66 farklı ülkede 481 etkinlik gerçekleştirdik"
DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu’nun açış konuşmasını yapan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, geçtiğimiz dönemde DEİK tarafından gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Geçtiğimiz bir yıllık dönemde, Türkiye’de bir genel seçim ve iki hükümet değişikliği yaşandığını hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, Türkiye’de demokrasi ve ekonomiyi hedef alan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin de hafızalardaki yerini aldığını söyledi: "Ülkemiz içinde yaşanan terör eylemleri, yurt dışında yakın coğrafyamızda, ihracat, yatırım ve inşaat pazarlarımızda 6 yıla yakın zamandır cereyan eden savaşların son yıl içindeki yükselişi de, işin tuzu biberi oldu" diye konuşan Başkan Vardan, bütün bu süreçte tüm DEİK camiasının kendisinden beklenen hizmetleri yerine getirmeye çalıştığını, faaliyetleriyle Türkiye’nin değişim sürecine ayak uydurmaya ve zorluklarla baş etmeye gayret ettiklerini söyledi. Son bir yılda, 163’ü yurt dışında, 318’i yurt içinde olmak üzere toplam 481 etkinliği başarıyla tamamladıklarını ifade eden DEİK Başkanı Vardan, yurtdışında 66 farklı ülkede etkinlik gerçekleştirdikleri ve bu etkinliklerde on binlerce Türk ve yabancı iş adamını bir araya getirdiklerini hatırlattı.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında DEİK bünyesinde ‘Seferberlik’ ilan edildiğini de hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, 120’nin üzerinde İş Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyesinin katılımıyla gerçekleştirdikleri İstişare Toplantısı sonrasında ortaya çıkan 152 öneriyi, konsolide ettiklerini ve 11 adımlık bir ‘Acil Eylem Planı’ oluşturduklarını söyledi: "DEİK kapsamında ilan ettiğimiz seferberlik kapsamında İş Konseylerimizden sorumlu oldukları ülkeleri ziyaret edip, bu ülkelerde muhatapları ile birebir temas etmelerini istedik. Ekim ayı itibariyle, toplam 53 ülkeye ziyaret gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde bunun artarak devam edeceğini de biliyoruz" dedi. Geçtiğimiz yıl yürütülen faaliyetleri DEİK’in Kurucu Kuruluşları ile sıkı işbirliğinde gerçekleştirdiklerini vurgulayan DEİK Başkanı Vardan, "bütün bu faaliyetlerimizi de Kurucu Kuruluşlarımız TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB, YASED, TÜMSİAD, İKV, TÜRSAB, TÜRKONFED, UND, İTO, İSO ve toplam 103 Kurucu Kuruluşumuz ile birlikte veya onların destekleriyle gerçekleştirdik; gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu vesileyle huzurlarınızda Kurum Başkanlarına bu desteklerden ötürü bir kez daha teşekkür ederim" dedi.