Türkiye çelik ihracatı yılın dokuzuncu ayında yüzde 4,5 oranında düşüş gösterdi. Türk çelik sektörünü bu yıl olumsuz yönde etkilenmesine, Çin’in düşük bedelle ürettiği çeliği dünya piyasasına yüzde 0,5 karla satmasının sebep olduğu ifade ediliyor.

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin’in piyasayı alt üst eden bu politikasının Türkiye’nin son 9 aydaki ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Yayan, “Miktar açısından ihracat yüzde 4,5 düşüş oldu. Bunun geçen yıl yaşanan yüzde 6,3 oranındaki düşüşün üzerine bir düşüş olduğunu kabul ederseniz, bu olağanüstü olumsuz bir tablo. Bunun dünyadaki dengelerin oturması ile makul bir seviyeye gelmesini ümit ediyoruz.” dedi.

Sektör verilerine göre 2013 yılında 34,7 milyon ton çelik üretimi gerçekleştirildi. Çelik sektörü bu üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük 8’inci, Avrupa’nın ise 2’inci büyük üreticisiydi. Türkiyeli şirketler geçen yıl 18,4 milyon ton çeliği 13,9 milyar dolara ihraç etmişti. Ancak, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azarak 10 milyar 110 milyon dolara geriledi. Sektör, miktar bazında ise yüzde 4,5 düşüş ile 13,3 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Açıklamada, pazardaki daralmada Çin’in dünya piyasasına ucuz çelik ürünü ihraç etmesi ile birlikte özellikle ABD’de açılan anti damping soruşturmaları ve yakın coğrafyada yaşanan iç savaşların etkili olduğu kaydedildi.