Doğalgazdan elektrik üreten 11 ilden 16 şirket, biraraya gelerek Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği’ni (DOĞSANT) kurdu. Derneğin il yönetim kurulu başkanlığına, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş seçildi.

Türkiye’de doğalgazdan elektrik üretimi yapan firmaları biraraya getirmeyi amaçlayan DOĞSANT’ın ilk toplantısı İzmir Ticaret Odası’nda yapıldı. Ekrem Demirtaş, DOĞSANT’ın ilk toplantısında dernek tüzüğünün üye şirketlerin yöneticileri tarafından imzalandığını söyledi. Derneğin beş kişilik geçici yönetim kurulunun da seçildiğini belirten Demirtaş, “İlk yönetim kurulumuz, benimle birlikte Sırrı Vural Bilen, Şükrü Akkan, Ömer Sarığlu, Lütfi Tuğra Uysun’dan oluşuyor. Altı ay içinde genel kurulumuzu yapacağız.” dedi. Yönetim kurulunun daha sonra kendi arasında yaptığı görev dağılımında yönetim kurulu başkanlığına Ekrem Demirtaş seçilirken Ömer Sarıoğlu Başkan Yardımcısı, Sırrı Vural Bilen Başkan Yardımcısı, Şükrü Akkan Genel Sekreter, Lütfi Tuğran Uysan üye olarak seçildi.

‘MALİYETLER ÇOK YÜKSEK’

Türkiye’de enerji tüketiminde doğalgazın yüzde 31 oranı ile ilk sırada yer aldığını belirten Demirtaş, “Doğalgaz yüzde 48 ile en çok elektrik üretiminde kullanılıyor. Sanayide ve ısınmada kullanım oranları ise yüzde 26’şar ama ülkemiz enerji tüketiminde bu kadar büyük payı olan doğalgazda ne yazık ki dışa bağımlıyız. Kullandığımız doğalgazın yüzde 98,2’sini ithal ediyoruz. Bu durum, cari açığımızın artmasına neden oluyor. Doğalgaz fiyatının artması da elektrik üretimi ve dolayısıyla imalat maliyetlerini de arttırıyor.” diye konuştu. Doğalgazda dışa bağımlılık sebebiyle hammadde fiyatlarına müdahale edilemediğini ve bunun da maliyetleri yükselttiğini belirten Demirtaş, “Bu yüksek maliyetler şirketlerimizi, santrallerimizi çok zorluyor. Bu nedenle sorunlarımızı çözmek, birlikte olup birlikte hareket etmek amacıyla bu şirketi kurduk.” dedi.

‘TÜM ÜRETİCİLERE KAPIMIZ AÇIK, DERNEK DAHA DA BÜYÜYECEK’

Demirtaş, dernek olarak amaçlarının hem sektörün ve şirketlerin sıkıntılarına çözüm bulmak hem de müşterilerine daha kaliteli hizmet vermek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Amacımız yatırımlarımızı korumak. En kısa sürede sorunlarımızı, taleplerimizi aktarmak için Ankara’da başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlarla görüşeceğiz.” Türkiye şu anda 272 adet doğalgazdan elekrtik üreten firma olduğunu, kuruluş aşamasındakilerle birlikte bu sayının 300’ü geçeceğini dile getiren Demirtaş, “Bütün bu şirketlere kapımız açık. Derneğimiz, yeni katılımlarla önümüzdeki dönemde büyüyecektir.” dedi.