Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen 5’inci İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi 2’inci gününde sabah ve öğleden sonra düzenlenen oturumlar ile devam etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi 2’nci gününde sabah ve öğleden sonra düzenlenen oturumlar ile devam etti. Sabah saat: 09.00’da başlayan ‘Helal Ticaret ve Pazar: stratejiler-1’ başlıklı oturumun moderatörlüğünü Chulalongkorn Üniversitesi’nden Kasinee Katelakha yaptı. Oturumun konuşmacıları arasında yer alan Tayeb Habib, ‘Birleşik Bir Yaklaşımda Helal Hakkında Bilginin Kolay Erişilebilirliği ve Önemi Üzerine Helal Bilgi Tabanı’ konusunu katılımcılar ile paylaşırken, Shoukat Parvez, ‘Helal’in Endüstriyel Uygulaması: Değişimler ve Fırsatlar’, Dr. Asad Sajjad, ‘Küresel Helal Pazarında Potansiyel ve Fırsatlar; Genel Bakış’, Dr. Sawsan Haider Khries ise, ‘Suudi Arabistan ve Ürdün Arasındaki Önerilen Bir Ortaklık Yoluyla Helal Turizm Gelişim Stratejiler’ konularını ele aldı. SMIIC (İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü) Türkiye Başkanı Bilge Işıklar’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumun 10.15’te başlayan bölümünde ise, Mughees Shaukat, ‘Halal Tayyab’ın Korunmasında İslami Maliyenin Önemi’ konusunu anlattı. Farooq Nasir Siddiqui, ‘Küresel Halal Ticarete Erişim Proje Planı’, Müftü Muhammad Zubair Usmani, ‘Helal’in Dünyadaki Önemi ve Mevcut Zorluklar’, Yrd. Doç. Dr. Baharom Abdul Hamid, ‘Helal Ticaret ve Pazar için Eko-Sistem: Stratejiler ve Yenilikler’, Muhammed Hussain Shojaee AliAbadi, ‘Helal Gıda Bütünlüğüne Karşı Meydan Okuma Olarak Gıdadaki Hasarlar’ başlıklı konuları katılımcılar ile paylaştılar.

Öğleden sonra saat 14.00’te ‘Günlük Hayatta Bilim, Sağlık ve Helal’ başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü, Faroogh Yaşam Bilimleri Araştırma Laboratuarı Müdürü Muhammed Hussain Shojaee yaptı. İlaç Bilgi Uzmanı Dr. Mohammed Ali Sheikh Wace, ‘Helal İlaçlar : Suriye’de Kültür Medyası’ndaki Helal Kimyasalları’, Selangor Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dr. Mohamad Ropaning Sulong, ‘Termostabil Helal Enzimlerin Geliştirilmesine Yönelik Termofilik Bakterilerin Kullanımı’, Prof. Dr. Fatih Gültekin, ‘Gıda Katkı Maddelerinin Helal ve Sağlık Sorunları’, Avrupa Helal Kalkınma Ajansı Başkanı Dr. Adel Sabir, ‘Helal Standardlarındaki Eksikliklere Bilimsel Yaklaşım’, MARA Üniversitesi’nden Dr. Faridah Hj Hassan, ‘Helal Gıda Pazarlaması: Kazanmak İçin Cesaret’ başlıklı konuları katılımcılar ile paylaştılar.

‘Turizm ve İlgili Konular’ başlıklı oturum ise saat: 15.15’te Anna Maria Tiozzo’nun moderatörlüğünde başladı. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Dr. Ömer Akgün Tekin, ‘Helal’de otelcilikle ilgili konular ve çözümler’ konusunu ele alırken, İspanya Halal Enstitüsü Direktörü Dr. Barbara Ruiz Bejaranao,’ Müslümana Uygun Turizm Ürün ve Servislerinde Sertifikasyonun Değeri Konusunda Müşteri Farkındalığı’, Hırvatistan Helal Kalite Sertifikasyon Merkezi’nden Aldin Dugonjic, ‘Helal Turizm’in bir parçası olarak Sağlık Turizmi’, Endonezya Helal Ürünler Vakfı Direktörü Desliana Nur, ‘Şeriata Uygun Hastane ve Bunun Helal Medikal Turizm üzerine Etkisi: Fırsatlar ve Zorluklar’, Yüksek Kimyager Murat Sayın, ‘Turizm Sektöründe Gıdanın Yeri’ başlıklı konuları anlattılar.

Avrupa Helal Kalkınma Ajansı Başkanı Dr. Adel Sabir’in moderatörlüğünde başlayan günün son oturumu ise saat: 16.30’da ‘Kozmetik ve Yeni Bilimsel Yöntemler’ başlığı ile gerçekleştirildi. Mufti Zeeshan Abdul Aziz, ‘Küresel Piyasa Hacmi, Sanayi’nin Kritik Sorunları ve Çözümleri’ başlıklı konuşması ile oturumun açılış konuşmasını yaptı. Dr. Sayed İbrahim’in, ‘Kişisel Bakım Ürünlerinin Helal Sertifikasyonu’ ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici’nin, ‘İslam’da Bal Arısı Ürünleri’ başlıklı sunumlarından sonra Dünya Helal Zirvesi’nin 2’inci günü tamamlandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, 25 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan oturumlar ile sona erecek.