İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, İran asıllı iş adamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf)'ın cari açığa ciddi anlamda katkı sağladığının söylenebilmesi için elde ettiği karın 25 milyar TL olması gerektiğini kaydetti.

17 Aralık 2013'te rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda tutuklanan, daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab (Rıza Sarraf)'ın cari açık ile ilgili açıklamasını Cihan'a değerlendiren Yahya Arıkan, Zarrab'ın 25 milyar TL'lik gelir sağladım ifadesini, Türkiye'ye 25 milyar TL'lik katma değer yarattığı şeklinde algılamamak gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"İhraç edilen altınlar ithal yoluyla sağlanmıştır. Bu ihracat nedeniyle de sadece komisyon geliri elde edilmiştir. Dolayısıyla sadece ithalat ve ihracat arasındaki fark kadar cari açığa katkı sağlanmıştır ki; bu da ifade edildiği kadar büyük rakamlar olamaz. Dolayısıyla Reza Zerrab'ın vergi rekortmeni olması elde ettiği komisyon gelirine bağlıdır. Buradaki komisyon oranı ve tutarı da bilinmediğine göre elde ettiği geliri net olarak hesaplamak mümkün değildir. Ancak, bunun çok büyük rakamlarda olduğunu zannetmiyorum. Eğer elde edilen kar 25 milyar TL olsaydı, o zaman vergi rekortmeni olabilirdi ve cari açığa ciddi anlamda katkı sağladığı söylenebilirdi."