Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2014 Eylül ayında 1 milyar 1 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ege’nin ihracat rakamı iki ay aranın ardından 1 milyar dolar barajını aşmasına rağmen 2013 Eylül ayına göre yüzde 6 gerileme yaşadı. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 4’lük artışla ihracatta 9 milyar 265 milyon dolara ulaşan EİB, son bir yıllık dönemde Türkiye’ye 12 milyar 494 milyon dolarlık döviz kazandırdı. EİB tarafından yapılan ihracatta, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 9 oranında gerileyerek 527 milyon dolarda kaldı. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 4’lük artışla 389 milyon dolara ulaştı. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 23’lük sert düşüşle 85 milyon dolara geriledi. Eylül ayında EİB bünyesinde faaliyet gösteren 12 ihracatçı birliğinden 7’si, geçen yılın aynı ayına göre ihracatını arttırırken 5 birlik ise geçen yılki rakamlarının gerisinde kaldı.

HAZIR GİYİM VE DEMİR ÇELİK İHRACATI BAŞABAŞ

Eylül ayında Ege Demir ve Demir Metaller İhracatçıları Birliği ile Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), başabaş bir performans gösterdi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 120 milyon dolarlık ihracata imza atarken Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, yüzde 9’luk artışla 120 milyon dolara çıktı. Yıl sonu hedefi için belirlediği 1,5 milyar dolarlık rakama bir adım daha yaklaşan EHKİB’in son bir yıllık ihracatı 1 milyar 403 milyon dolar oldu. Ağustos ayında ihracatta yüzde 126’lık rekor artış sağlayan Ege Tütün İhracatçıları Birliği, eylül ayında da yüzde 93’lük ihracat artışına imza atarak 96 milyon 725 bin dolara ulaştı. Tütün ihracatı, son bir yıllık dönemde 977 milyon 608 bin dolara ulaştı.

YÜKLEME GECİKTİ, KURU MEYVE İHRACATI DÜŞTÜ

Yeni ihracat sezonuna giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 88 milyon dolarlık ihracat kaydetti. Kuru incir ilk yükleme tarihinin bu yıl olumsuz hava şartları sebebiyle 15 Ekim 2014'e ertelenmesi dolayısıyla kuru meyve ihracatı, eylül ayında yüzde 17 düştü. İhracatı gerileyen birlikler arasında yer alan Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 23’lük düşüşle 85 milyon dolara geriledi.

SU ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜZDE 127 ARTTI

Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine ambargo uygulaması sonucu Rusya’ya ihracatını eylül ayında yüzde 127 arttıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, eylül ayında toplam ihracatını yüzde 21 oranında arttırarak 69 milyon dolara çıkardı. Birliğin son bir yıldaki ihracatı ise yüzde 23’lük artışla 789 milyon dolara yükseldi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yıllık bazda ihracatını en fazla arttıran birlik olma özelliğini sürdürdü. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise eylül ayında 59 milyon dolarlık döviz kazandırdı. Birliğin ihracatı yüzde 14 düştü. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı, eylül ayında yüzde 1’lik artışla 43 milyon dolar oldu.

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Son aylarda ihracatını sürekli geliştiren Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, eylül ayında ihracatını yüzde 32’lik sıçramayla 24 milyon dolara çıkardı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 2’lik ihracat artışıyla 21 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013 Eylül ayındaki performansını yüzde 23 geliştirdi ve 11 milyon dolarlık ihracat geliri elde etti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 2013-14 zeytin ve zeytinyağı ihraç sezonunun son döneminde, yüzde 58’lik düşüşle 8 milyon dolarda kaldı.

‘AB'YE İHRACATINI EN FAZLA ARTTIRAN İKİNCİ ÜLKEYİZ’

İhracat verilerini değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ABD ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini, AB ekonomisindeki durgunluğa rağmen AB pazarına ihracatını en fazla arttıran ikinci ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Ünlütürk, 2014 yılında gelişmekte olan ülkelerin ihracatının yüzde 2 artış gösterdiği bir ortamda Türkiye’nin yüzde 6 artış hızı yakalamasının başarı olduğunu, dünya ekonomilerindeki toparlanmaya paralel olarak önümüzdeki süreçte 2023 yılı ihracat hedefleriyle uyumlu ihracat artış hızına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.