Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED); 15 Eylül Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 120 kişilik gruba ekmeğin ve zeytinyağının üretimini yerinde izletti.

Bu kapsamda; Ayvalık’ın ekmek üretiminin büyük bir bölümünü sağlayan ATEKSAN ile zeytinyağı fabrikasına giden öğrenciler unun, ekmeğe; zeytinin ise zeytinyağına dönüşümünü büyük bir ilgiyle izledi.

ASTED’in görme engelli koordinatörü Namık Tuncel’in öncülüğünde gerçekleşen etkinliğin ilk durağı Ahmet Sucu’ya ait Özgün Zeytincilik tesislerine yönelik oldu.

İşadamı Ahmet Sucu’nun öğrencilere zeytinyağlı Ayvalık Tostu’nun da bulunduğu kahvaltı ikramının ardından, fabrikaya ait üretim tesislerini gezen öğrenciler zeytinin elenip, yapraklarından ayrılmasının yanı sıra temizlenip, sıkılması ve zeytinyağına dönüşmesini anı anına izledi.

Sucu’nun öğrencilere zeytin çeşitleriyle, zeytinyağının türevleri hakkında bilgiler vermesinin ardından, öğrencilerle toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirildi.

Etkinliğin ikinci etabı ise; Ayvalık Ekmek ve Unlu Mamuller firmasının üretim tesisine yönelik oldu.

Burada öğrenci ve öğretmenleri firmanın yönetim kurulu Başkanı Ahmet Kebabçı başta olmak üzere firmanın gıda mühendisleri Ayşegül Pakcan ile Ufuk Can tarafindan karşılandı.

Firmada yapılan ekmek başta olmak üzere tost ekmeği ve unlu mamuller hakkında öğrencilere bilgiler veren Pakcan ve Can iki ayrı grup halinde öğrencileri gezdirdi.

Unun ekmeğe ve çeşitli gıda ürünlerine dönüşmesiyle ilgili süreci izleyen öğrenciler daha sonra firma yetkililerine teşekkür ederek okullarına döndü.

Öğrencileri iki ayrı ziyaretlerinde; Okul Müdürü Soner Suyolcu’nun yanı sıra Erol Oğuz, Nuran Sarı, Turgay Yapıcı ve Gönül Köse yalnız bırakmadı.

Yapılan etkinlikle ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan ASTED’in görme engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel amaçlarının öğrencilere sabah kahvaltısının önemi ile eğitimin sadece okulda değil, her yerde olduğunu anlatabilmek olduğunu vurguladı.

Yarının geleceği olan çocukların gelişiminde zeytinyağı tüketiminin yanı sıra düzenli beslenmenin de önemini gözler önüne sermeye çalıştıklarını kaydeden Namık Tuncel, “Bunların yanı sıra da kaliteli ve sağlıklı ürünler tüketmenin önemini öğrencilerimize vermeye çalıştık. Merdivenaltı ürün olarak nitelenen nerede yapıldıkları belli olmayan ürünlerden çocuklarımızın uzak tutulması gerektiğini de ifade etmeye çalıştığımız etkinliğimizde bizlere destek olan Ayvalık Kaymakamı Sayın Gökhan Görgülüaslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Güner Bahadır’a da şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.