Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik yatırımların potansiyelin çok altında kaldığını belirterek, “İki büyük ittifakın ticari ve ekonomik ilişkilerinde olması gereken fotoğraf bu fotoğrafın çok daha fazlasıdır” dedi.

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği’nin kentteki bir otelde düzenlediği yemekte iş adamlarına hitap eden Bakan Elvan, ekonomik ve siyasi değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ticarette Türkiye’nin elini güçlendirmek için gerek mevzuat düzenlemeleri gerekse uygulama anlamında büyük adımlar attıklarını dile getiren Bakan Elvan, “Türkiye’ye yatırımın önündeki engelleri önemli ölçüde kaldırdığımız gibi Türk sanayici ve iş adamlarımızın dünyaya açılması konusunu devlet politikası olarak gördük” diye konuştu.

Türkiye ve ABD arasında başta Suriye ve Irak olmak üzere terörle mücadelede işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Elvan, “FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı ortak mücadele verilmesi önceliğimizdir. ABD ile gündemimizdeki meselelerin çözümü ancak PYD/YPG ve FETÖ konularında birlikte daha yakın çalışarak uygulanır. ABD’den beklentimiz milli tehdit oluşturan bu meselelerde gerekli dayanışmayı göstermesidir. FETÖ’nün ABD’deki faaliyetlerin sonlandırılması ve elebaşının iade edilmesi, PKK ile mücadelede daha fazla işbirliği yapılması, örgütün finansal kaynaklarının kesilmesi ve istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması, ABD tarafından beklentimizdir. Son dönemde ortaya çıkan vize sorununun çözümü için ABD tarafıyla yoğun temaslar yapıldı ve 6 Kasım’dan itibaren kısıtlı şekilde Türk ve ABD vatandaşlarının geçişi sağlandı” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, ABD’nin 1.5 trilyon olan ihracatı ile dünyada ikinci, 2.3 trilyon ithalatıyla da dünyada birinci sırada olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Dünya ithalatı içerisinde ABD’nin payı yüzde 13.9’a ulaşmaktadır. Bu çerçevede ihracata dayalı büyüme modelini uygulayan tüm ülkeler için ABD büyük önemli. ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği ürünler içerisinde demir çelik 941 milyon dolar. Makine 900 milyon dolar. Otomotiv 750 milyon dolar. Bu sektörler önemini özellikle ticari ilişkilerimizde korumaktadır. Türkiye’nin ABD’den ithalatına baktığımızda 2016 yılı itibariyle 11 milyar dolar seviyesinde. Bu ithalat içerisinde hava yolu taşıtları, makine ve teçhizat, demir çelik en önemli kalemler. ABD dünyanın en önemli uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiren ülkesidir. 2016 yılında dünya toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarı 1.8 trilyon dolarak olarak gerçekleşti. ABD, 300 milyar dolarlık doğrudan yatırım ile dünyada yüzde 17 payla ilk sırada yer almaktadır. Ülkemize ise 2016 toplam uluslararası doğrudan yatırım girişi 12.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içerisinde ABD kökenli yatırım şeklinde sermaye girişi 390 milyon dolar düzeyindedir. Mevcut ABD kökenli yatırım, potansiyelinin çok altında kalmaktadır. 2 büyük ittifakın ticari ve ekonomik ilişkilerinde olması gereken fotoğraf bu fotoğrafın çok daha fazlasıdır.”