Haziran ayında bu yılın ilk yarısına ait son maaşlarını alacak olan işçi, memur, Bağ-Kur emeklilerinin temmuzdaki zamlı maaşlarına enflasyon farkı da yansıyacak. Enflasyon farkı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ocak-haziran dönemine ait 6 aylık enflasyona göre belirleniyor ve fark, temmuzda emeklilerin maaşlarına yansıtılıyor. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamını açıkladı ve buna göre 2018’in ilk 5 aylık enflasyonu yüzde 6.39 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin enflasyon farkı alacağı da kesinleşti.

MEMURLARA YÜZDE 3.5 ZAM

Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlarla emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü. Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.

YÜZDE 2.39 FARK VAR

Her ne kadar enflasyondan kaynaklı zam oranı temmuz ayının ilk haftası açıklanacak olsa da, ilk 5 aydaki (ocak-mayıs dönemi) enflasyon yüzde 6.39 oldu. Şimdiden enflasyon oranı yüzde 2.39 aşılmış durumda. Eğer enflasyonda bir değişiklik olmazsa, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 3.5’luk zam cepte. Üzerine bir de yüzde 2.39’luk enflasyon farkı eklendiğinde memur emeklileri, temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacak. Enflasyon daha da yüksek çıkarsa zam oranı da artacak.

İKRAMİYE GÜNÜ

Öte yandan, son yapılan düzenlemeyle emeklilere her yıl bayramlarda bin liralık emekli ikramiyesi ödenmesine de karar verildi. Bu kapsamda Ramazan Bayramı öncesi emekliler bin liralık ikramiye alacak. Yapılan açıklamaya göre de Bağ-Kur ve memur emeklileri ikramiyelerini 7 Haziran’da; SSK emeklileri ise 8 Haziran’da alacak. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklilerine maaşları 11-12-13 Haziran’da ödenecek.

EK GÖSTERGE FIRSATI

Polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergeleri 3.200’den 3.600’e yükseldi. Bu düzenlemeyle, ilgili mesleklerden emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak. Buna göre birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan bir polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylığı 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek.

Kaynak: Güneş