Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Araştırma Birimi tarafından, Türkiye’nin grup ve zincir otellerinin, 10 farklı kriter ve gösterge ile ele alınıp değerlendirildiği, Grup Oteller Gelişim Endeksi (GHG Index) 2014 Araştırması’nın ilki yayınlandı.

    Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen, Grup Oteller Gelişim Endeksi (GHG Index) 2014 Araştırması bulgularına göre; gelişmişlik sıralamasında; Divan Hotels, Dedeman Hotels, Kaya Hotels, Rixos Hotels ve Limak International Hotels ilk 5 grubu oluşturdu.

    Bu grupları Crystal Hotels, Barut Hotels, Voyage Hotels, Anemaon Hotels ve Paloma Hotels,
Titanic Hotels, The Marmara Hotels, Delphin Hotels, IC Hotels ve WOW Hotels izledi.

    Araştırma kapsamı dışında tutulan uluslar arası gruplar içinde yapılan değerlendirmeye göre ise en yüksek gelişmişlik düzeyinde, ilk sıraları; Hilton Worldwide, Wyndham Hotels, Accor Hotel Türkiye, Starwood Hotels ve Intercontinental Hotel Grup aldı.

    AKTOB Araştırma Birimi tarafından 10 farklı kriterle ele alınıp değerlendirilen grup ve zincirlerin gelişmişlik durumları, her yıl düzenli aralıklarla yayınlanacak.

Türkiye’nin en gelişmiş grup ve zincirleri
Grup Oteller Büyüme Endeksi (GHG*) (1)
(İlk 15 grup), 2014 Haziran verileri ile

GRUPLAR Puan
Haziran 2014
DİVAN HOTELS 104,0
DEDEMAN HOTELS & RESORTS 103,1
KAYA HOTELS 103,0
RIXOS OTELLERİ 102,5
LİMAK INTERNATIONAL HOTELS 91,8
CRYSTAL HOTELS RESORTS & SPA 90,0
BARUT HOTELS 78,0
VOYAGE HOTELS (Maxx Royal) 73,7
ANEMON HOTELS 72,4
PALOMA HOTELS 67,7
TITANIC RESORTS & HOTELS 63,1
THE MARMARA GRUBU 62,2
DELPHİN HOTELS & RESORTS 62,0
IC HOTELS 60,5
WOW HOTELS-MNG 60,2
(1) Türkiye’de; franchising, ortaklık, işletme veya kiralama gibi yöntemlerle faaliyette olan yabancı grup ve zincirler hariç.
* Değerlendirmede; Coğrafi yaygınlık, Marka portföyü, Ürün portföyü, İstihdam, Varlık/Mülk, Tesis, oda, yatak sayısı, Yatırım eğilimleri, Kurumsal yapılanma gibi kriterler esas alındı.