Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Çınar, Manisa'da 30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş takipteki kredi borçları yeniden yapılandırılarak, toplam 4 milyon TL'lik faizin silineceğini bildirdi.

Kooperatif binasında basın toplantısı düzenleyen Çınar, son torba kanunla birlikte 6552 sayılı kanunun yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Merkez Birliği'nin 24 Eylül 2014 tarihinde esnaf ve sanatkarı sevindirecek bir karar aldığını ifade etti. Bu kararla esnaf ve zanaatkârın kooperatife olan borçlarının faizlerinin silineceğini kaydetti. 30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş takipteki kredi borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirten Çınar, “Yani bu tarihe kadar kooperatife borcu bulunan, takibe düşen esnaf ve sanatkarın borcundan faizler silinecek, ana para tahsil edilecek. Bunun için 31 Ekim tarihine kadar borcu bulanan ve takibe düşen esnaf ile sanatkarımızın kooperatifimize başvurması gerekiyor.” dedi.

Şu anda kendi kooperatiflerinden kredi kullanan 550 civarındaki esnaf ve zanaatkârdan faizleriyle birlikte 8 milyon 500 bin lira alacakları olduğunu aktaran Çınar, “Piyasadan alacağımız 8 milyon 500 bin liralık borç, şimdi 4 milyon 500 bin liraya düşüyor. Yani yapılandırma çerçevesinde 4 milyon lira borcu silmiş olacağız. İl genelinde ise kooperatiflerimizin, yaklaşık 3 bin esnaf ve sanatkardan yine yaklaşık olarak 35 milyon TL alacağı var. Bu paranın da yarısı, yapılandırmayla silinmiş oldu. Şu anda biz kendi birikimimizi siliyoruz. Kooperatifler olarak biz üzerimize düşeni yaptık, şimdi esnaf ve sanatkarımızın üzerine düşeni yapması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Çınar, esnaf ve zanaatkârın, peşin ödeme yaparsa takibe intikal eden tarihten itibaren borç miktarının ana parasının alınacağını söyledi. Faizlerin alınmayacağını dile getiren Çınar, “Esnafımız isterse 6 ay taksit yapabilecek. 6 ay taksit yaptırmak isteyenin borcuna, taahhüt tarihinden itibaren yüzde 6 altı üzerinden 6 aylık faiz hesaplanıp 6 eşit taksitle ödeyecek. 12 ay taksitlendirme talep edilmesi halinde borcuna, taahhüt tarihinden itibaren yıllık yüzde 12 gecikme faizi hesaplanıp 12 eşit taksitte ödenecek. 18 aya kadar taksitlendirme talep edilmesi halinde, taahhüt tarihinden itibaren yıllık yüzde 18 gecikme faizi hesaplanıp 18 eşit taksitte ödenecek. 1 Mayıs ile 24 Eylül tarihleri arasında borçları takibe intikal edenler içinse takip intikal ettiği tarihteki tutarın tamamının peşin ödenmesi halinde gecikme faizi tahsil edilmeyecek.” dedi. Çınar, taksitlendirmeden faydalanan esnaf ve zanaatkârın, taahhüt ettiği taksitlendirmeden ikisini ödemediği takdirde yapılandırmanın iptal edileceğini hatırlattı.