Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından, Turizm Haftası kapsamında, "Türkiye, İzmir ve Foça Turizmi: 2013 Değerlendirmesi ve Gelecekten Beklentiler" konulu bir panel düzenlendi. İzmir ve Foça turizminin canlandırılması için yapılması gerekenlerin tartışıldığı panelde konuşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Böylesi bir haftada, turizm sorunlarını dile getirerek İzmir’in turizm potansiyelinin farkındalığını yaratmak ve İzmir’in bir dünya kenti olması yolunda gelişimine katkı sunmak istiyoruz.” dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde düzenlenen, İşler’in de konuşmacı olduğu panele Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ve Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel ve Mali İşler Koordinatörü Prof. Dr. Alp Timur, Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Avşar Kurgun, Ege Turizm Derneği Başkanı Önder Kayın, çok sayıda öğrenci ve Foça halkı katıldı. Turizm sektörü ve İzmir turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı İşler, Türkiye’nin cari açığının yüzde 25’ini, ihracatının ise yüzde 20’sini turizm sektörünün karşıladığına dikkat çekti: “Ayrıca turizm, en az yatırımla en fazla istihdamın sağlandığı sektör olarak göze çarpıyor. Bu bakımdan bulunduğu bölgelere müthiş bir katma değer sunmaktadır. Bu noktada bizler, sektörün içinde olan, elini taşın altına koyan turizm gönüllüleri olarak, bulunduğumuz bölgede turizmi geliştirebilmek adına büyük gayret içerisindeyiz. İzmir’i ve Ege’yi, Türkiye’nin sayılı bir destinasyon bölgesi haline getirmek istiyoruz.”

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİ YAKALAMALIYIZ’

Turizmde çeşitliliğinin önemine de vurgu yapan ETİK Başkanı İşler, şunları kaydetti: “Turisti, sadece vermiş olduğumuz kaliteli konaklama hizmeti ya da iyi tesis çekmiyor. Sürdürülebilir bir turizm yakalayabilmemiz için, ‘returnguest’ dediğimiz geri dönen turisti yakalayabilmemiz için muhakkak tesislerin dışında çekim ve cazibe güçleri oluşturmalıyız. Kültürel miraslarımız ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış tarihî yerlerimizle birlikte hem antik çağdan hem modern yapıda olan birtakım yeni mimari inşaatların üretilmesi gerekiyor. Turistin şehirle bütünleşmesini bu şekilde sağlayabiliriz. Mimarinin yanısıra yaşam tarzı, gastronomi gibi unsurlarla ve şehir ışıklandırmalarıyla da uyum yakalanabilir.”

‘FOÇA 2023 TURİZM HEDEFİNİN NERESİNDE?’

Foça ilçesinin turizminin geliştirilmesi yönünde önerilerini de sıralayan Mehmet İşler, “Turizmde 2023 hedefleri ortaya konulurken 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelirden söz ediliyor. O zaman Foça bunun neresinde olacak? Foça, ya enerji hattına kurban olacak ya da turizmle geleceğini kurtaracak. Foçalılar, doğanın kirlenmesine karşı turizmi bir kalkan gibi kullanma şansına sahiptirler. Bunun için de Foça'nın turizm alanı ilan edilmesi ve çok ciddi tahsisli turizm tesislerinin olması gereklidir.” şeklinde konuştu.