Karadeniz Holding'in enerji gemisi, Filistin'in acil elektrik ihtiyacını karşılamaya hazırlanıyor.

Filistin yönetimi, acil enerji ihtiyacını karşılamak için Karadeniz Holding iştiraklerinden KARKEY'in enerji gemilerinden elektrik temini talebinde bulundu. Proje, diğer ülkeler ile yapılan elektrik alımı sözleşmeleri kapsamında değerlendirilecek, Filistin yönetimi ile yapılacak ticari anlaşma çerçevesinde üretime geçilecek.

Konu hakkında bilgi veren KARKEY Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, “Acil enerji sıkıntısının giderilmesi için Filistin Enerji Bakanı Sayın Dr. Omer Kittaneh ile Türkiye ziyareti sırasında teknik ve ticari görüşmeler gerçekleştirildi. Konunun uluslararası hassasiyeti gereği, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm yetkili uluslararası kurum ve kuruluşların gerekli onay ve izinlerinin alınmasına müteakip sözleşme görüşmeleri ve süreci tamamlanarak projenin uygulamaya geçirilmesi planlanmaktadır. İzin ve onay süreçlerinin tamamlanma takvimi henüz kesinlik kazanmamıştır. Söz konusu izin ve onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasını müteakiben, 120 gün içerisinde enerji gemisi filomuzun uygun bir üyesi ülkeye gidecektir.” dedi.

POWERSHIPLER ACİL ENERJİ ÇÖZÜMÜ SUNUYOR

Karadeniz Enerji Grubu, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinin giderek artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 'Enerji Gemisi – Powership' projesini geliştirdi. Powershipler, acil elektrik ihtiyacı olan ülkelere hızlı çözüm olarak, güvenilir ve ekonomik elektrik sağlıyor. Hem sıvı yakıtlarla hem de doğalgaz ile elektrik üretebilen enerji gemileri, ülkelerin elektrik şebekesine yüksek gerilim seviyesinden bağlanıyor, sadece bulundukları noktaya ya da şehre değil, gittikleri ülkenin her köşesinde elektrik ihtiyacının giderilmesine katkı sağlıyor.

Mayıs ayında Gana hükümetiyle 450 MW'lık bir anlaşma imzalayan Karadeniz Powership filosunda 7'si bitmiş, 2'si yapım aşamasında toplam 9 enerji gemi bulunuyor. Bu gemilerin toplam gücü 1.450 MW. Söz konusu gemilerin 3'ü Basra'da, 2'si Lübnan'da faaliyet gösterirken 2'si Pakistan'da alıkonuluyordu. Pakistan'daki gemilerden 216 MW kapasitedeki Karadeniz Powership Kaya Bey, uluslararası tahkim kararınca geçtiğimiz ay serbest bırakıldı. Ayrıca Tuzla tersanesinde iki geminin yapım çalışmaları devam ediyor.

Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 10 ülkede şirket ve iştirakleri yer alıyor.