Yunanistan’ın en köklü bankası National Bank of Greece (NGO), Türkiye’deki yan kuruluşu Finansbank’ın yüzde 40’a kadar olan azınlık hissesini satışa çıkarmak için girişimlere başladı. NGO tarafından yapılan açıklamada, azınlık hisselerinin satışına ilişkin finansal danışmanları seçme sürecine geçildiği duyuruldu.

Yunanistan’ın en büyük bankası NGO, Türkiye’deki yan kuruluşu Finansbank’ın azınlık hisselerini satışa sunmaya hazırlanıyor. Bankadan yatırımcılar için yapılan açıklamada, yeniden yapılandırma planı çerçevesinde azınlık hisselerinin muhtemel satışına ilişkin ön hazırlık girişimlerine başlandığı bildirildi. Bloomberg, dünkü haberinde Yunan bankanın Goldman Sachs Group, Morgan Stanley ve Bank of America gibi kuruluşlarla görüştüğünü iddia etmişti. Finansbank’ın yüzde 40 hissesinin değerinin 1,5 milyar dolar olduğunu belirtiliyor.

Yunan banka yetkilileri, Bloomberg'in iddiasına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmazken, aşamalara, sürece ve satış tarihine ilişkin henüz hiçbir karar alınmadığını belirtti. Finansbank’ın en fazla yüzde 40 hissesinin satışa sunulacağı, bunun da muhtemelen yüzde 10 ila yüzde 20'sinin ilk aşamada, geri kalanının ise ikinci daha sonra elden çıkarılacağı değerlendirmesi yapılıyor. Orana ilişkin nihai karar, Avrupa Merkez Bankası’yla devam eden görüşmelerin ardından netleşecek.

2006’da Yunan banka tarafından satın alınan Finansbank, ekonomik kriz döneminde NGO’unun en kârlı kuruluşu olmuştu. 2013’te Finansbank’tan elde edilen net kâr, 497 milyon dolar olarak açıklanmıştı.