Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete, fındıkta ziraat odaları, ihracatçı birlikleri, Fiskobirlik ve bakanlık tarafından açıklanan rekolte verileri arasındaki yüzde 30‘luk farkların üreticinin, tüccarın, ihracatçının kafasının karışmasına neden olduğunu söyledi. Mete, bu durumun fındıkta spekülasyonların yaratılmasına zemin hazırladığını belirtti.

Mete, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta yeni sezona yine rekolte tartışmaları ile girildiğini ifade etti. Ziraat odaları, ihracatçı birlikleri, Fiskobirlik ve bakanlık tarafından açıklanan rekolte verileri arasındaki yüzde 30‘luk farkların üreticinin, tüccarın, ihracatçının kafasının karışmasına neden olduğunu kaydeden Mete; "Rekolte tahmin çalışmalarında bulunan ilgili kurumlar bir araya gelerek ortak bilimsel metotlar kullanarak veriler üretip, bu bilgiler ışığında açıklamalarda bulunmaları gerekli" diye konuştu.

Gerek rekolte tahmini, gerekse fiyatlar hakkında yapılan açıklamaların her sene Türkiye’nin altın ürünü olan fındıkta spekülasyonların yaratılmasına zemin hazırladığını anlatan Mete, şunları söyledi; "Bu kaos insanları beklenti içine sokmaktadır, sektördeki her kesime zarar vermektedir" dedi.

Karadeniz’de yaşanan don olayının etkisiyle altı lira olan fındık fiyatının yüzce 40-50’lik artışla beklenmedik bir şekilde 8 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Mete, Şunları söyledi; "Piyasada oluşabilecek tepki oluştu. Bu yılda sezonla birlikte bu fiyat bandı 9-10 TL‘yi bulacak. 9-10 TL‘lik fiyat bandından üretici memnun olacak. Fındık fiyatının çok yüksek olması rakiplerimiz olan İtalya’nın ve Gürcistan’ın işine yarayacaktır. Tahmini rekoltenin 500 bin civarında beklenirken birde fiyatların yükselmesi dış ticareti olumsuz etkiler."

Cevdet Mete, Sakarya’da fındık hasadının yaklaşık 15 gün sonra başlayacağını belirterek; "Üreticilermizden istikrarlı bir piyasanın sağlanması için isteğim mallarını ihtiyaçları kadar pazara indirirlerse 9-10 TL‘lik fiyat bandını korumuş olurlar" şeklinde konuştu.