Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin de Rusya'ya ihracat yapabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Moskova fuarına giderek incelemelerde bulunan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO) bu ülkeye süt ürünleri, tahin ve bal ihracatı yapılabileceğini açıkladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oluşturulan bir heyet 15- 18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Rusya iş gezisine katılarak Moskova Gıda Fuarı'nda incelemelerde bulundu. Fethiyeli ihracatçı sayısı ve ihracat miktarının artırılması amacıyla gerçekleştirilen geziden dönen heyet olumlu izlenimlerle geldi. FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, bundan sonra yapılacak çalışmalarla Rusya pazarına yapılan ihracatın ciddi oranda artabileceğine dikkat çekti. Rusya pazarının yaş sebze ve meyve konusunda ciddi bir potansiyel olduğunu belirten Şahin, Rusya ve Fethiye arasında sürdürülebilir bir ticaret ortamının oluşturulması halinde tarım sektörünün bölgeye katkısının ciddi oranda artacağını açıkladı.

'KÜÇÜK İŞLETMELER RUSYA'YI TAHİN İLE FETHEDEBİLİR'

Fethiye'nin Rusya'da gerek ürün kalitesi, gerekse fiyatlarıyla rakipleri karşında rekabet üstünlüğüne sahip olduğunu ifade eden Fisun Şahin, Rusya pazarında yaş sebze ve meyve kadar, alabalık, süt ve süt ürünleri, tahin, bal gibi gıdalarla da söz sahibi olunabileceğine dikkat çekti. Şahin, "Fethiye bu pazarı asla ıskalamamalı. Asla görmezden gelmemeli. Biz Moskova fuarında sürekli ve sürdürülebilir bir şekilde her yıl Fethiye olarak yer almalıyız. Bir sene sonra fuara gidilecekse sektörün katkısı mutlaka alınmalı. Yaş sebze ve meyve pavyonu farklı ama bizim gıda alanında lokum, alabalık, tahin, bal ile diğer pavyonlarda yer almamız, şirketlerimizin yer alması mutlaka gerekli. Rusya pazarında yaş sebze ve meyve alanında büyüme şansımız çok yüksek. Süt ve süt ürünleri ile et ve balıkta da olabilir. Moskova fuarında bu alandaki firmaları da gördük. Özellikle Türk firmaları bu alanda büyük çaba sarf ediyorlar. Et ve et ürünleri konusunda şansımız Arjantin ve Brezilya kadar yüksek değil. Çünkü o ülkelerin et ve et ürünleri devlet tarafından sübvanse ediliyor." dedi.

'RUSYA'NIN AB AMBARGOSUNU FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ'

Fethiye'deki işletmeleri bir araya getirecek formüller üzerinde çalışacaklarını belirten Şahin, dış ticaret konusunda bilgi ve deneyim eksikliği yüzünden pazarda söz sahibi olamayan işletmelerin bu handikabından kurtarılmasının gerekli olduğuna işaret etti. Şahin, "Biz Rusya'ya FTSO'nun önderliğinde bir araya gelerek ürünlerimizi güvenli bir şekilde satabiliriz. Fakat buna önderlik edecek mekanizmanın hızla kurulması gerekiyor. Rusya çok büyük bir pazar. Şu anda Rusya'nın özellikle Avrupa Birliği'ne ambargo uygulaması nedeniyle önümüzde yeni bir fırsat var. Sürdürülebilir bir ticaretin temellerinin atılması gerekiyor." şeklinde konuştu.