Genç istihdamı ile ilgili sorunlarda tercih hatalarının önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Kariyer sitesi Secretcv.com’un Genel Müdürü Okan Tütüncü, bu anlamda gençlere bir yandan eğitim ve deneyim durumlarını bir yandan ilanları detaylı ele almayı öneriyor.


Tütüncü, istihdama girme adına kariyer planını erken belirlemenin önemli olduğunu da vurguluyor.


Türkiye’de eğitime rağbet büyüyor. Lisans ve ön lisansı tamamlayanların adedi artıyor lakin istihdam ile ilgili yeni sorunlar beliriyor. Diploma alan milyonlar hayata atılmada güçlük çekiyor. Şu an 15-24 yaş grubunda bulunan 4 milyon 400 bin genç istihdama dâhil olmadığı gibi eğitime de devam etmiyor. Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, gençlerin istihdamda yer bulamamalarının nedenini tercih hatalarına bağlıyor. Onlara hem eğitim ve deneyim durumlarını hem şirket ilanlarını detayları ile ele almayı öğütlerken, “Burada şirkete ya da konuma göre başvurular bayağı beklemelere neden olabiliyor.” uyarısında bulunuyor.


Bir alanda uzmanlaşamamayı önemli bir sorun olarak gören Tütüncü, “Örneğin işletme bölümünü bitiren bir genç için otomotivden ve yeme içmeden inşaata pek çok sektörde istihdam imkânı bulunuyor. Ancak gençlerden belli bir konuda uzmanlaşmaları talep ediliyor. Bu nedenle eğitim döneminde istihdama dâhil olmak ya da staj yapmak, kariyer planını mümkün mertebe erken bir aşamada belirlemek gençler için bir artı değil şart.” diyor.

Gençlerin istihdam sorununda eğitimin büyük payı olduğunu anlatan Okan Tütüncü, "Son senelerde mesleki dallara yönelenlerin sayısında daralma olduğu için şirketlerin ara eleman sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Meslek liselerinin kalitesinin artırılarak meslek eğitiminin teşvik edilmesi ve üniversite ile yüksekokul öğreniminin dışında alternatif programlar yaratılması genç istihdamını artıracaktır." ifadelerini kullanıyor.


Secretcv.com Genel Müdürü’ne göre internet, telekom, otomotiv, inşaat, enerji, reklamcılık gibi sektörlerde uzmanlaşmanın artırılması; özel sektör ve kamuda gençler için çekici kariyer planları kurgulanması istihdam sorununun aşılmasında rol oynayacak.

Okan Tütüncü, lisans ve ön lisans mezunu gençlerin yüzde 23 ile en çok satış alanında istihdam edildiğini; ardından yüzde 15 ile mağazacılık-perakende, yüzde 12 ile eğitimin geldiğini bildiriyor. Tütüncü, istihdamda kadınların ağırlığının günden güne arttığını belirtirken de şunları kaydediyor:

“Ancak bu artış elbette yeterli değil. Secretcv.com’un veritabanında üniversite mezunu olduğu halde çalışmayan 2 milyon kadın bulunuyor. Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29-30 civarında. Bu oran yüzde 50’leri geçen dünya ortalamasıyla karşılaştırıldığında gerilerde kalıyor. Bunun temel nedeninin toplumsal yapı ve kültür olduğu kanaatindeyim. Ülkemizde kadının esas görevi hala evi ve çocuk bakımı olarak görülüyor. Fakat kadınlarımız bu anlayışı yenilemek ve ekonomik özgürlüklerini elde etmek için iş hayatının içine girmekten yana. Bana göre şu muhakkak kadınların olumlu fikir gücüne ve disiplinine ciddi anlamda gerek duyuyoruz.”

ÇALIŞAN KADININ ÖNCELİĞİ EV İÇİNDEKİ SORUMLULUĞUN PAYLAŞILMASI

Şirket olarak sene içinde internetten kadınlara yönelik bir anket yaptıklarını ve ‘iş yaşamınızı kolaylaştıracak etkenler nelerdir’ diye sorduklarını aktaran Tütüncü, şöyle devam ediyor:

"Cevapların kadın istihdamını artırmak konusunda ne yapmamız gerektiğine dair çok değerli ipuçları barındırdığı kanaatindeyim. Ankete katılan kadınların yüzde 30’u ev içinde sorumlulukların erkeklerle paylaşılmasının iş yaşamlarını kolaylaştıracağını beyan etti. Yine ‘yeterli sayıda kreş ve çocuk yuvasının açılması’ yanıtını verenlerin oranı da yüzde 17 idi. Ayrıca veritabanımızda yaptığımız araştırmalara göre kadınlara çoğunlukla hedef kitlesi sadece kendi hemcinsleri olan mağazacılık, tekstil, kozmetik gibi sektörlerde yükselme imkânı tanındığını biliyoruz. Maaş konusunda da tüm dünyada olduğu gibi kadın-erkek çalışanlar arasında kadınlar aleyhine eşitsizlikler söz konusu. Bu yönde kadınlar için istihdam olanaklarının sektör ve konum gözetmeksizin arttırılması ve her iki cins için eşit çalışma şartlarının sağlanması gerektiği ortada."

Secretcv.com verilerine göre gençlerin en çok istihdam edildiği alanlar ve oranları şöyle:

İstihdam Alanı Oran (%)

Satış 23
Mağazacılık / Perakende 15
Eğitim 12
Pazarlama 9
Bilişim 7
Muhasebe 5
İnşaat 4