Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tasarım kültürünün ve tasarıma dayalı rekabetçiliğin desteklenmesi hedefi ile çalışmalarını yürüten Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM) Projesi 20-21 Ekim 2017 tarihlerinde yoğun etkinliklere ev sahipliği yapacak.

KOSGEB Gaziantep Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) işbirliği ile yürütülen proje kapsamındaki etkinlikler hakkında yapılan ortak açıklamada, düzenlenecek uluslararası sempozyum ve sergide KOBİ’ler ve girişimcilerin rekabet güçlerinin artırılmasında büyük önem taşıyan tasarım konusunda uzman konukların ağırlanacağı belirtildi. Yapılan ortak açıklamada, "Ülkemizin ilk bölgesel tasarım merkezinin faaliyet göstereceği GETHAM Projesi tarafından, sektör profesyonelleri ve tüm paydaşların katılımları ile tasarıma dair her şeyin konuşulacağı etkinlikler organize edilmektedir. Uluslararası sempozyum, çalıştay (workshop), sergi ve Pechakucha etkinliklerinden oluşan organizasyonda tasarımın temel alındığı faaliyetler gerçekleştirilecektir.Uluslararası sempozyumun ilk günü olan 20 Ekim 2017, Cuma günü saat 10.00’da başlayacak ‘Tasarım Ekosistemi Oluşturmak’ başlıklı ilk oturuma Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’ndan Sertaç Ersayın, Hamm Tasarım Kurucusu Muhammet Taşlı, Gaziantep Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Fatma Nur Akbaş ile Kültürel Miras Uzmanı Maria Luigia Calia katılacaklardır. ‘Tasarım Kurgu : Sıradaki Nedir?’ başlıklı günün ikinci oturumuna ise Tasarımcı Özlem Yalım, Tasarım Uzmanı Gazeteci ve Strateji Uzmanı Giulia Zappa, Ürün Tasarımı Uzmanı Sasa Mitroviç ile Reklam Yazarı, İçerik Pazarlama Strateji Uzmanı Massimo Alvito katılacaktır. Günün son etkinliği ise Cenani Konağı’nda düzenlenen “Sınırdaki Tasarım” başlıklı sergi olacaktır. GETHAM Danışmanları Mirko Tattarini ve Saşa Mitroviç tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültürel mirasından esinlenilerek hazırlanan tasarımlar ile GETHAM Kuluçka Merkezi üyeleri tarafından hazırlanan olan yeni tasarımların yer alacağı sergi 25 Ekim 2017 tarihine kadar gezilebilecektir. Etkinliğin ikinci günü olan 21 Ekim 2017, Cumartesi saat 10.30’da başlayacak ‘Fırsatlar Gereklilikler İle Buluşuyor: Sürdürebilirlik ve Esneklik’ başlıklı yuvarlak masa toplantısında sektörde yer alan 6 uzman, konu hakkında izleyicilerle müzakereler gerçekleştirecektir. Saat 14.00’te başlayacak ‘Sınırdan Tasarım’ başlıklı oturumda ise Tunus-Medina Derneği Direktörü Leila Ben Gacem, Endüstriyel Tasarımcılar Derneği’nden Onur Koçan, Türkiye Tasarım Haftası-Outwork’ten Selin Koşağan ile GETHAM Sanat Yönetmeni ve Tasarımcı Mirko Tattarini görev alacaktır. Aynı gün 17.00 ile 19.00 saatleri arasında ‘Tasarım Yoluyla Bey Mahallesi’nin Canlandırılması’ ve ‘Tasarım Şehri Olarak Gaziantep: Olası Stratejiler’ başlıklı çalıştaylar ise GETHAM inkübatörleri ve genç tasarımcıların katılımıyla Cenani Konağı’nda gerçekleşecektir. Günün son etkinliği ise Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak Pechakucha etkinliği olacaktır. Çalıştay sonuçlarının katılımcılarla paylaşılacağı etkinlikte ayrıca GETHAM inkübatörleri diğer genç tasarımcılar ile birlikte fikirlerini sunacaktır” denildi.

Açıklamada, etkinliklere katılmak isteyenlerin 0533 745 46 00 numaralı telefondan kayıt yaptırmaları gerektiği vurgulandı. Proje hakkında da bilgi verilen açıklamada, "Sözleşme Makamı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Mali Programları Dairesi Başkanlığı olan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile yürütülen “Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi Teknik Destek Projesi (GETHAM)”nin faydalanıcıları KOSGEB Gaziantep Müdürlüğü ile Gaziantep Ticaret Odası’dır. Toplam bütçesi yaklaşık 7 milyon 400 bin Euro olan GETHAM Projesinin amacı, KOBİ ve girişimcilerin endüstriyel tasarım ve ürün geliştirme kapasiteleri ile rekabet güçlerini artırmak, İnovasyon yeteneklerini geliştirerek bölgede tasarım kültürünün gelişmesine katkı sağlamaktır. GETHAM kapsamında, Tasarım ve Ürün Geliştirme, Pazarlama ve İletişim Tasarımı, Gelişmiş Modelleme ve İmalat Laboratuvarı ve Kuluçka Merkezi olmak üzere 4 hizmet birimi ile KOBİ’ler ve girişimcilere destek verilmektedir“ ifadelerine yer verildi.