Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2014 ilk 6 ayı ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine oranla düşüş yaşadı. Düşüşün Irak'ta yaşanan rehine krizi ve bölgedeki sıkıntılardan olduğu ifade ediliyor.

    Bölge ihracatında ilk sırada yer alan ülkelerin Irak, S. Arabistan, Suriye, İtalya, ABD, İran, Libya, Almanya, İngiltere ve Belçika olduğunu belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Birliklerimizce 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,5’lik bir düşüşle toplam 5 milyar 123 milyon 911 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 534 milyon 95 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 0,5’lik düşüşle bu dönem 5 milyar 658 milyon 7 bin dolar olmuştur." dedi.

    Toplamda 181 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Çıkmaz, ihracat kalemlerini şu şekilde sıraladı; "Halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."