Hafif yük raf sistemleri, hemen her yerde karşımıza çıkan ürünlerdir. Hafif raflar büyük, küçük, yoğun, sakin tüm işletmelerde kullanılır.  Nedeni ise ambalajlı ürünlerden tutun da hafif ve çabuk ulaşılması gereken tüm ürünlerin istif ihtiyacıdır. Bu tip ürünler genellikle sirkülasyon hayli fazla olan ürünlerdir. Bu nedenle sık ve çabuk sirküle olurlar. Devamlı sirkülasyon halindeki bu ürünlerin ise daha kolay ulaşılır bir alanda istiflenmesi, elbette ki işletme ve personele kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Hafif Yük Raf Sistemleri, büyük ya da küçük tüm depolara ve istif alanlarına montajı yapılabilen, kurulumu ve kullanımı oldukça kolay olan ve birçok çeşidi bulunan bir raf sistemidir. Konsol kollu raf, sırt sırta raf gibi versiyonları en çok kullanılanlarıdır.  Bu tip rafların birçok kullanım alanı vardır. Ambalajlı ürünler, küçük hacimli ve düşük kütleli ürünler ile bekleme rafı olarak ta kullanılmaktadır. Marketlere, küçük ve orta ölçekli işletmelere, değişik ebat ve boyda göktun hafif yük raf sistemleri montajı yapılabilir.

Hafif Yük Raf Sistemlerinin göz aralıkları belirlenebilir. Ayrıca üzerinde istiflenecek ürün çeşidine göre, metal tablalı, ahşap tablalı veya seperatör bölmeli olabilirler. Montajı yapılacak olan deponun yüksekliği fazla ise mezanin (katlı) raf sistemine dönüştürülme imkânı da bulunan Hafif Yük Raf Sistemlerinin bir diğer özelliği ise ayak uzunluğunun, tabla yüksekliğinin ve derinlik ayarlamalarının isteğe bağlı olarak deponun en, boy ve yükseklik özelliklerine göre ayarlanabildiğini veya üretilebilinmesidir. Tabi ki deponuza özel yapım Hafif Yük Raf Sistemi kurduracaksanız mutlaka ölçünün çok düzgün alınması ve standart dışı yerlerin ölçüleri alınırken de mutlaka raf sistemleri hakkında bilgisi olanlardan yardım alınmalıdır. Aksi takdirde yaptırmak istediğiniz raf sisteminde ufak tefek de olsa sorunlar çıkabilir.

Hafif Yük Raf Sistemleri, montajı yapıldıkları yerlerde, diğer raf sistemleri ile birlikte kullanılabilir. Bütün raf sistemlerine uyumlu bir şekilde montajları yapılabilir. Raf alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi rafların üretiminde kullanılan metalin kalitesidir. Mutlaka kaliteli bir çelikten imal edilmesi sizlerin uzun yılları kullanması ve raf sisteminizin deforme olmadan sizlere hizmet etmesi demektir. Ayrıca rafların boyanmasında kullanılan boyaların da çok kaliteli olması gerekir. Çünkü raflar devamlı olarak sürtünmelere ve çizilmelere maruz kalacağı için boyasının kaliteli ve dayanıklı olması gerekir. Boyanın ve üretildiği çeliğin kalitesi konusunda gerçekten ısrarcıyız. Çünkü rafın üzerine istiflenen ürünlerin pas lekesi olmasını veya kırılmış, bir tarafından parçalanıp metali kalkmış raf, ürününüze zarar verir. Herhalde kimse de üzerinde pas lekesi olan ve ambalajı yırtılmış, delinmiş veya hasar görmüş bir ürünü almak istemez. Onun için bu konu oldukça hassastır.

Bu tip raf sistemleri Demonte olarak üretilirler ve kurulurlar. Yani raflarınızı adres değişikliğinde istediğiniz yerlere çok kolay bir şekilde söküp taşıyabilir ve yeni adresinizde çok rahat bir şekilde kurup, montajını yapabilirsiniz. Dilerseniz raflarınızı diğer raf sistemlerine entegre edip kullanabilir, dilerseniz ayrı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bu tip raf sistemleri ortalama olarak bölme başına 70 kğ ile 700 arasında bir yük taşır. Hafif Yük Raf Sistemlerinin dekoratif olanları da yine aynı miktarda ağırlığı taşıyacak kapasitededir. Bu raflar eğilmez, bükülmez ve kırılmaz bir yapıya sahip oldukları için aynı zamanda oldukça da ekonomiktirler.  Rafların yanları ve arkaları sac ile kaplanabilmektedir. Bu şekilde kullanılabildiği gibi yan ve arkalar sacla kapatıldıktan sonra bölmeler seperatör ile de bölünebilir.