Meşhur Bursa Santa Maria armudu hasadı başladı. 37 derece sıcaklıkta toplanan armutlar Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Bursa Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise şeftalide olduğu gibi armutta da Mayıs-Haziran aylarında yağan yağmur sebebiyle rekoltede düşüş yaşanacağını ve bunun da fiyatları yukarıya tırmandıracağını söyledi. Hasadı yapılan armudun fiyatı geçen yıla göre arttı.Geçen yıl bahçeden çıkışı 90 lira olan armudun fiyatı bu yıl yaklaşık 2 lira.

Türkiye'nin tarım üssü Bursa'da 'Santa Maria' tabir edilen armudun hasadına başlandı. Geçtiğimiz yıl 300-400 bin ton armut üretiminin gerçekleştiği şehirde bu sene rekoltede ilkbahar aylarındaki yağış ve dolu sebebiyle en az yüzde 30 düşüş bekleniyor. Ancak üretici, fiyatlardan şimdilik memnun, zira armudun kilosu bahçeden 1,5 ile 2 lira arasından satılıyor. Sıcak havaya rağmen armut hasadının başladığı şehirde işçiler günlük 40-45 lira yevmiye ile armut bahçelerinin yolunu tutuyor. Hasadın vazgeçilmezi ise türküler oluyor. İşçiler 37-38 derece sıcaklıkta bir yandan armut toplarken bir yandan da arazide yankılanan türkülerle eğlenceli anlar yaşıyor.

"GEÇEN SENE 90 KURUŞA BU SENE 2 LİRADAN SATIYORUZ"

Bu sene armut rekoltesinin 150-200 bin ton arasında beklediklerine dikkat çeken Bursa Merkez ve Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise fiyatların sevindirici olduğunu söyledi.Bursa’da Santa Maria armudu hasadına başladıklarını belirten Fırtına şunları kaydetti: "Bu sene, Mayıs ve Haziran aylarında ciddi dolu tehlikesi yaşadık. Gürsu, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerimizde ciddi dolu hasarlarımız olmasına rağmen Kestel’de olmadı, fakat bu sefer diğer bölgelerdeki malların rekoltesi düşünce Kestel bölgesindeki fiyatlar çok güzel. Bugün bahçemizden 1,5-2 liradan alıyor. Bu da üreticimizi memnun etmektedir. Geçmiş yıllarda bahçeden 80-90 kuruşa vermekteyiz. Bu sene 1,5-2 liradan veriyoruz. Hasadın az oluşundan dolayı. Aradaki farkı, fiyatlar kapatıyor. Üreticiler armutta da şeftalide de memnun. Bu sene en az yüzde 60 düşmesini bekliyoruz. 400 bin ton arasında bir hasat var bu sene 150-200 bin ton arasında kapatmayı düşünüyoruz. İhracatı etkileyecek iç piyasada da çok tutulan armut."

"İHRACATA GİDECEK ÜRÜN OLMAYABİLİR, FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE ÇOK YÜKSEK"

Armut rekoltesindeki düşüş sebebiyle ihracata gönderilecek ürünün bulunamayabileceğine işaret eden Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, "İç piyasanın da bir tüketim kapasitesi var. Muhakkak ihracatı da etkileyecektir. Zaten ihracatta iki senedir sıkıntı yaşıyoruz Ortadoğu ve Rusya’ya gidiyordu, kısmen engel çıkıyordu. Bu sene oraları gidecek armudumuz olmayacaktır. Bu seneki ilkbahar aylarındaki yağış ve doludan çiftçimiz çok ciddi zarar gördü. Ahu dudu olsun Frenk üzümü olsun, zarar gördük. Rekolte düşünce fiyatlar yükseldi. Fiyatlar artınca çiftçi aradaki farkı kapattı. Geçen esen ahu duduyu 3-4 liraya satarken bu sene 6 liraya satıyoruz." şeklinde konuştu.

Deveci armut hasadının da Ekim ayında başlayacağını dile getiren Fırtına, deveci hasadının da Kasım ortalarına kadar süreceğini söyledi. Bursa ovasından toplanan armutlar için Barakfakih köyünde toplanma merkezi oluşturuldu. Yurdun dört bir yanından gelen armut ve şeftali tüccarları üreticiden aldıkları ürünleri ülkenin dört bir yanına kamyonlarla gönderiyor.

Armut tüccarı Enver Şahin ise bu sene fiyatların yüksek olduğunu, bunun da çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti. Şahin şöyle devam etti: "Santa Maria hasadı başladı, bu sene afetten dolayı bir kısım yerlerde zayiat var. Kestel bölgesinde kalite, üretim 10 numara. Bahçeden 2 liraya kadar satılıyor. Geçen yıla göre yüzde 30 fiyat farkı var. Kalite ve hava şartlarından üretimin az olması fiyatlara yansıdı. Bizim için iyi oldu."