HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a madencilik sektöründe yaşanan faciaları hatırlatarak, “Bizler, bir bakana istifa mekanizmasını hatırlatırken kendimizi rahat hissetmiyoruz. Bir bakana istifa mekanizmasını hatırlatmak doğrusu zoruma gidiyor ama siz bizi mecburiyetlerle karşı karşıya bırakıyorsunuz.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen 2015 bütçe görüşmelerinde konuşan Zozani, son aylarda artan madencilik facialarını gündeme getirdi. Ağır iş kazalarının sorgulanması gerektiğini ifade eden HDP'li Zozani, “Bizler, bir bakana istifa mekanizmasını hatırlatırken kendimizi rahat hissetmiyoruz. Bir bakana istifa mekanizmasını hatırlatmak doğrusu zoruma gidiyor ama siz bizi mecburiyetlerle karşı karşıya bırakıyorsunuz. Bakanlık bürokrasisi içinde hiç mi sorumlu suçlu çıkmadı. Bunu da görmedik. Bu nedenle sizin ekibinizde kusur yoksa, kusur o zaman sizdedir. Bir günah keçisi var. Biz bunu ifade ederken yeraltı zenginliklerinin kullanılmasın demiyoruz.” diye konuştu.

“İŞ GÜVENLİĞİNDE İPİN UCUNU KAÇIRDINIZ”

“Can güvenliği her şeyin önündedir. Önce can güvenliği sonra iş.” diyen Zozani, hiçbir yerde can güvenliği olmaksızın işlerin yapılmamasını önerdi. HDP'li Adil Zozani, bu konuda gerekli desteği de hükümete verebileceğinin altını çizdi. Zozani, hükümetin tedbir geliştirme mekanizmasında ipin ucunu kaçırdığına da dikkat çekerek, “Mavinin kırmızıya dönme politikasında bunu kaçırmışsınız. Kamudan özele beleş devirlerde, taşeronlaşma ile yaptınız bunu. Şimdi de toparlayamıyorsunuz. Önümüze getirdiniz içinde, tedbir yok. Kabinenin bütün bakanlarına söyledik, tedbir adında bir şey getirdiniz içinde bir şey yok. Gerçekleri hala da dinletemiyoruz. Ölen ölüp kalan sağlar bizimdir, diyorsunuz. Şimdi vahim bir noktaya geldiniz. Öyle bir noktada ki, insanlar yer altına inersem ölürüm, inmezsem açlıktan ölürüm, ikilemi içinde. Bizde de kusur var. Burada daha etkili kavga etmemişiz. Etmemiz gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEDE ÇIKARILAN ZENGİNLİKLER İLLERE VERİLMELİ”

Barajların bütün kullanım süresi boyuna kendilerini amorti edemediğini kaydeden Zozani, Şırnak bölgesinde özellikle suyun olmadığı vadiye yapılan barajların 50 yıl çalıştırılsa bile maliyetlerini çıkaramayacağına işaret etti.

Adil Zozani, Urfa ve Elazığ’ın elektrik üretiminden, Batman’ın ise petrol üretiminden yararlanmasını talep etti.

HDP'li Zozani, Hakkâri’de kar yağışlarında elektrik kesintilerinin yaşandığını ve bu konu ile ilgili geçen yıldan bu yana yol alınamadığını da aktardı.