İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, ihracatçıya yeşil pasaport verilecek olmasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyledi.

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, ihracatçılara hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını değerlendirdi. 450 firmanın şuan için yeşil pasaport alabileceğini söyleyen İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, üyelerinin ihracatı artırma gayretleri kapsamında çok önemli bir adım olarak nitelendirdi. Mertöz, Türkiye’ye vize uygulayan birçok ülkeye daha rahat gideceklerini, bu pazarlarda yeni müşteriler edinerek ticari ilişkiler kuracaklarını ifade etti.

İhracatçılar olarak dünyanın çok farklı coğrafyalarına gittiklerini dile getiren Mertöz, "Kimi zaman aynı seyahatte birkaç ülkeye gitmemiz gerekiyor. Vize ihracatçıya en çok da zamandan kaybettiriyor. Vizede yaşanan gecikmeden dolayı ticari kayıplar yaşayan ihracatçılarımızın sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat anlamına gelen yeşil pasaport hakkının belirlenen şartlarını sağlayan ihracatçılarımıza da tanınması çok önemli bir adım olmuştur. İhracatçılar açısından vize olsa dahi bazı ülkelere girişte yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak" dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik ise yeşil pasaport uygulamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"İhracatçılar olarak yeşil pasaport haberini bekliyorduk, herkes bu haberi sevinçle karşıladı. Mermer ve maden sektörünün ana pazarı olan Avrupa ve Çin’e vizesiz gidebilecek olmamız bizler için çok büyük bir avantaj. Özellikle Çin’e vize alırken zaman zaman sorunlar yaşıyorduk. Zamanlama açısından bazı aksaklıklar oluyordu. Yeşil pasaport uygulamasıyla bu sorunların önüne geçilmiş oldu. Rahat iş seyahati yapabilmenin, bizi birçok yeni pazara daha ulaştıracağını düşünüyorum."